spot_img
23.9 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeSCURGEREA DOCUMENTELOR STRICT SECRETE DIN PENTAGON DESPRE UCRAINA: Americanii recunosc că au...

SCURGEREA DOCUMENTELOR STRICT SECRETE DIN PENTAGON DESPRE UCRAINA: Americanii recunosc că au fost penetrați de ruși

-

Rusia sau elemente proruse se află probabil în spatele scurgerii pe social media a mai multor documente militare clasificate ale SUA despre războiul din Ucraina, ajutorul militar occidental oferit acestei ţări şi pregătirea aşteptatei contraofensive ucrainene, au declarat vineri agenţiei Reuters oficiali americani care au solicitat anonimatul.

- Reclama -

Oficial, Pentagonul a refuzat deocamdată să se exprime asupra autenticităţii documentelor apărute pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram şi clasificate ‘Secret’ şi ‘Top Secret.’ Departamentul Apărării al SUA „are cunoştinţă despre relatările din postările de pe social media şi examinează chestiunea”, s-a limitat să răspundă Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului. Dar o scurgere a unor documente atât de sensibile este foarte neobişnuită şi implică automat declanşarea unei anchete serioase.

Postul CNN relatează că a examinat imaginile, dar nu-şi dă seama dacă documentele sunt sau nu autentice. Totuşi, oficiali americani au declarat acestui post că ele par a fi reale şi extrase din rapoarte zilnice mai ample ale Pentagonului despre războiul din Ucraina, dar au fost editate pe alocuri.

De partea sa, Kievul afirmă că documentele sunt trucate şi „nu au nimic de-a face cu adevăratele planuri ale Ucrainei”, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski susţinând că Rusia va vedea care sunt adevăratele planuri după ce va începe contraofensiva ucraineană.

Una dintre imaginile cu respectivele documente listează sistemele de arme occidentale de care dispune în prezent Ucraina, termenele estimative pentru livrările de arme şi muniţii suplimentare şi capacitatea actuală şi previzionată a trupelor ucrainene de a le folosi în urma instruirii oferite de aliaţii care-i furnizează echipamente militare. Sunt menţionate şi date despre ritmul în care Ucraina consumă muniţiile destinate lansatoarelor multiple de rachete HIMARS. Alte documente se referă la operaţiunile logistice şi de geniu, precum şi la propuneri de planuri şi strategii.

De asemenea, o hartă arată situaţia războiului la 1 martie, cu amplasarea şi dimensiunea efectivelor ruse şi ucrainene. Acest document cuprinde şi o estimare a pierderilor suferite de fiecare tabără, în rândul trupelor ruse pierderile menţionate fiind de 16.000-17.500 de soldaţi ucişi în luptă, aceasta fiind una din informaţiile ce pare să fi fost editată, întrucât bilanţul este mult sub estimarea Pentagonului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img