Scriitorul francez expulzat și interzis în România: CHEIA #REZIST

0
157

Invocând motive ce ţin de siguranţa naţională, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al României l-a expulzat din ţară pe lingvistul francez Raoul Weiss, care publică în maghiară şi română, a informat luni Radio Cluj. Acesta locuieşte în Cluj-Napoca şi este membru entuziast al mişcării „táncház” de reînvigorare a tradiţiei dansurilor populare autentice din Transilvania, transmite agenția de presă maghiară MTI.

Weiss se află momentan în Budapesta, de unde a oferit informaţii telefonice corespondentului agenţiei ungare de presă MTI. Acesta susţine că pe 24 octombrie a aterizat în România, dar la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca nu i s-a permis să intre în ţară. Din documentul MAI care i-a fost înmânat reiese că pe data de 13 septembrie a fost luată decizia de a-l expulza pe o perioadă de cinci ani. Autorităţile din România au comunicat: interzicerea intrării în România a fost luată în baza unor acte “ce se constituie în ameninţări la adresa securităţii naţionale /…/acestea reprezentând o ameninţare reală, gravă şi actuală la adresa stării de legalitate, de echilibru şi stabilitate social economică şi politică necesară existenţei şi dezvoltării statului naţional român, ca stat suveran, independent şi indivizibil, precum şi menţinerii ordinii de drept”.

Raoul Weiss consideră ridicol faptul că MAI vede un pericol pentru siguranţa naţională în activitatea lui. Acesta a spus că va încerca, întâi pe cale administrativă, mai apoi, dacă este nevoie, pe calea justiţiei, anularea deciziei privind expulzarea sa.

“Cu ce aş fi putut să periclitez siguranţa României? Cu poezii? Cu analize lingvistice?”, s-a întrebat francezul. Acesta a adăugat că îşi poate imagina că unor angajaţi din MAI nu le-a căzut bine câte o analiză, scriere publicistică a sa. Printre temele constroversate pe care le-a tratat, Weiss a amintit că a dat un ecou internaţional acelei bănuieli apărute şi în presa din România, conform căreia în spatele seriei de mişcări de stradă din România (n.red-#rezist) ultimilor ani stau pe de o parte interese străine reprezentate de unele ONG-uri şi, de pe altă altă parte, manevre interne antidemocratice.

Anul trecut un portal de investigaţii a relevat că Raoul Weiss scrie pentru mai multe publicaţii printre care şi Visegrád Post sub pseudonimul Modeste Schwart, despre teme din România.

Weiss a spus că nu are decât cetăţenie franceză. În Cluj-Napoca a deţinut o cafenea în trecut, iar acum este doctorand lingvist al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Peste un an plănuia să îşi susţină disertaţia din lingvistică comparativă. În limba română a publicat un roman, în maghiară poezii, în franceză publicistică şi
cugetări filosofice. Din declaraţiile sale, se întreţine din traduceri şi din activitate editorială.

La întrebarea corespondentului MTI, acesta a punctat: datorită legăturii sale cu mişcarea “táncház”, pe care o vede ca un hobby, şi-a petrecut ultimii ani preponderent în Transilvania. “Sper că nu de aceea m-au expulzat din ţară că dansez prost”, a remarcat, glumind, Raoul Weiss.