SCOR ISTORIC AL PARTIDULUI ANTIMIGRAȚIE DIN SUEDIA: Nici stânga, nici dreapta, nu au obținut majoritatea

0
277

Blocul de centru-stânga ar fi obţinut 40,6% din voturi la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Suedia, în timp ce alianţa de centru-dreapta a întrunit 40,3% din sufragii, iar partidul naţionalist Democraţii Suedezi 17,6%, indică rezultatele parțiale difuzate de televiziunea suedeză.

Socialiștii au obținut cel mai slab scor din 1908, ei obținând 28% din blocul de stânga, iar moderații liberali în jur de 19. 

Rezultatele finale ar urma să fie transmise în următoarele zile.

Este greu de prevăzut un guvern stabil, scrie cotidianul suedez Dagens Nyheter.

Coaliţia de guvernământ a premierului Stefan Lofven, condusă de social-democraţi, îşi păstrează un foarte mic avans, aşa cum indicau şi sondajele de opinie dinaintea alegerilor. Lofven care inițial părea să anunțe o retragere a revenit asupra deciziei în cursul nopții. El a fost încurajat că a obținut un scor mai mare de 25%.

Democraţii Suedezi, formaţiune anti-imigraţie, a devenit al treilea partid al țării având o creștere de circa 5 procente față de precedentele alegeri pe fondul scandalurilor legate de migranții musulmani care au venit în Suedia.  Liderul partidului Jimmie Åkessona a anunțat că „vom avea o influență imensă în Suedia”.  El a anunțat posibile negocieri pentru susținerea unui guvern de dreapta format în jurul moderaților liberali. 

Imigrația a fost principala temă a campaniei electorale.

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni opoziţia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plasează extrema-dreaptă în poziţia de arbitru într-un peisaj politic fragmentat, transmite AFP.

Într-un discurs, Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea executivului şi să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi.

În context, el a întins mâna opoziţiei de centru-dreapta.

„Un lucru este sigur, nimeni nu a obţinut majoritatea. Este deci natural să lansăm o colaborare între blocuri”, a declarat Lofven.

Împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii, blocul de centru-stânga deţine un mandat în plus faţă de blocul de centru-dreapta, după numărarea a 99,8% din voturi în circumscripţiile electorale (40,6% faţă de 40,3% – n.red.).

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, după ce vor fi numărate şi voturile exprimate de cei 200.000 de suedezi din străinătate.