În Germania, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel începând din 1951, relatează Deutsche Wirtschafts Nachrichten, citând datele Oficiului Federal de Statistică. În articol se precizează că în octombrie 2022, inflația a fost de 10,4%. Iar cel mai mult au crescut prețurile la energie, scrie Iakov Pavlov, analistul publicației EurAsiaDaily.
Potrivit șefului de la Statistică, Georg Thiel, principalul motiv al inflației ridicate îl constituie „creșterea incredibilă a prețurilor la produsele energetice”, care s-au mărit cu 43%. Responsabilul a menționat că prețul energiei pentru consumul casnic a crescut cel mai mult. Gazele naturale au crescut cu 109,8%, în timp ce încălzirea de la termocentrale, cu 35,6%.
Printre altele, produsele alimentare s-au scumpit cu 20,3% față de octombrie 2021. „Cele mai mari creșteri de preț au fost la grăsimile și uleiurile vegetale comestibile, produse lactate și ouă, legumele, pâine și făinoase”.
După cum precizează Gazeta.ru, agenția germană de știri DPA a preluat rezultatele unui sondaj realizat de compania McKinsey, conform cărora 57% dintre germani au plasat rata inflației pe primul loc pe o listă a amenințărilor.
Și mai este un aspect important. Exporturile de mărfuri din Germania în Rusia s-au prăbușit, practic, cu 53% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Cantitatea de produse expediate din Germania către Rusia s-a redus cu 52,9% față de anul trecut.
Potrivit analiștilor, motivul principal al acestui declin a fost introducerea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.
O tendință similară se observă în cazul importurilor de mărfuri din Rusia, care s-au redus cu 37,4%. Dar cea mai proeminentă schimbare a devenit scăderea livrărilor în expresie naturală, care s-au prăbușit cu 66,6% față de anul precedent.
O asemenea aritmetică deprimantă sugerează crahul economic al unui stat cândva dominant al UE.
În aceste condiții, cum să nu-ți pui întrebarea: Scholz, kaput?! se întreabă autorul.