spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDezvaluiriSCENARIUL UNOR DOCTORI/ SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR DIN SPITALE A FOST FABRICAT: Miza de...

SCENARIUL UNOR DOCTORI/ SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR DIN SPITALE A FOST FABRICAT: Miza de sute de milioane de euro

-

Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, avansează în Evenimentul Zilei un scenariu interesant în scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitalele româneşti. Varianta sa este susținută și de alți medici.

FLUX 24 prezintă declarațiile fără nici un comentariu.

- Advertisement -

„Asistăm la un asalt asupra sistemului public de Sănătate, prin care se urmăreşte privatizarea Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe case private. Acelaşi lucru s-a urmărit în scandalul în care au fost implicați Raed Arafat şi Traian Băsescu. Diferenţa este că atunci se ventilau mai puţini bani în sistemul sanitar. Este o exagerare ce se întâmplă, dar este o luptă cu morile de vânt, pentru că se preferă contractele de milioane pentru dezinfectare în locul apei şi săpunului. La noi este o imbecilitate, credem că suntem perfecţi şi plătim oalele sparte. S-au subraportat sistematic infecţiile nosocomiale şi nu am ajuns nicăieri. Trebuie să le raportăm corect şi să vedem cum evoluează lucrurile”, susţine medicul Chirculescu.

El a relatat pentru EVZ care sunt căile cele mai sigure de dezinfecţie, general acceptate:

„Personal, la mine pe secţie, nu am observat în ultimii 2-3 ani mai multe infecţii. Cine zice că practică medicina fără risc de infecţie, minte! Nu există o modalitate perfectă de apărare împotriva infecţiilor. Cea mai simplă, ieftină şi comodă metodă este spălatul cu apă şi săpun, şi spălatul pe dinţi. Eu asta le spun pacienţilor mei să facă în seara dinaintea operaţiei. Folosirea substanţelor dezinfectante este o mare discuţie. Nu există consens asupra substanţelor ideale care omoară microbii. Există o mortalitate general acceptată de 8-15% pe fiecare spital, mai ales la terapie intensivă, iar pentru dezinfectare sunt proceduri standard. Avem doi angajaţi în spital care fac controlul intern: iau probe de aer, de pe pereţi, geamuri şi instrumentar. Pe secţii la fel. Dacă am un pacient operat de o infecţie, o jumătate de oră se dezinfectează blocul operator, se spală uzual totul, se dă cu o substanţă, se aprind lămpile ultraviolete şi se abandonează sala. La fel şi saloanele”.

- Advertisement -

La rândul ei, șefa Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, este sceptică faţă de ancheta lui Tolontan. Ea susţine pentru EVZ că procurorul de caz trebuia să-l fi chemat pe jurnalist să-i arate probele în baza cărora a scris ancheta privind dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma. „Este posibil să nu fie adevărat ce a scris. Nu există niciun laborator acreditat pe aşa ceva. Sigur este hiperbolizată situaţia. Nu pot să cred că este de 10 ori diluat dezinfectantul! De la vorbe la fapte este o distanţă mare. Efectul anchetei este că mulţi oameni vor sta acasă să moară, nu mai vin la spital să se trateze. Tolontan aruncă o vorbă şi sărim toţi pe spate. Este o foarte mare greşeală mediatizarea fără probe. Un sâmbure de adevăr este posibil să fie, mai sunt şi firme care fac aşa ceva, dar nu de asemenea amploare. Spitalul nostru de exemplu, nu a avut nicio infecţie şi nici nu avem produse de la Hexi Pharma”, a comentat doctorul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img