spot_img
0.4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăBrexitDer Spiegel: Scenariu apocaliptic prezentat la Bruxelles ambasadorilor țărilor din UE

Der Spiegel: Scenariu apocaliptic prezentat la Bruxelles ambasadorilor țărilor din UE

-

- Reclama -

Un document prezentat recent ambasadorilor la Bruxelles ai statele membre  prezintă un scenariu aproape apocaliptic  pentru ceea ce s-ar putea produce după data de 29 martie 2019, ziua în care Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, scrie Der Spiegel, transmite RFI.

- Reclama -

ARTICOLUL DIN DER SPIEGEL:

Zborurile din Londra ar fi anulate, cetățenii britanici ar trebui să depună o cerere de viză pentru intrarea în UE, camioanele  ar genera imense blocaje de trafic la intrările în marile porturi.

Nu suntem încă acolo, dar există un pericol semnificativ ca orice aranjament negociat la Bruxelles să sfârșească prin a nu- și găsi susținere majoritară în Parlamentul de la Londra.

Discuțiile au ajuns într-adevăr într-un punct critic. Cel mai târziu, acordul de retragere trebuie încheiat până în decembrie, astfel încât parlamentele naționale din UE și din Marea Britanie să aibă timp să revizuiască textul.

Cu alte cuvinte, dacă UE dorește să prevină un Brexit dur, acum este momentul să facă concesii britanicilor. Iar UE nu are prea multe de pierdut aici și ar fi chiar mai important acum să trimitem un mesaj de pace.

Marea Britanie ar putea părăsi UE, dar va continua să facă parte din Europa. Când vine vorba de protecția împotriva terorismului și a apărării noastre comune prin NATO, o Mare Britanie puternică este în interesul UE.

Asta nu înseamnă, bineînțeles, că UE ar trebui să ia în considerare în mod serios orice solicitare excentrică din partea conservatorilor Theresei May.

De fapt, ambele părți trebuie să se abțină de la crearea unor obstacole suplimentare în zone în care soluțiile sunt accesibile.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul problemei dificile a Irlandei, ultima problemă majoră din tratatul de retragere. Pentru a împiedica punerea în pericol a fragilului proces de pace, UE și Marea Britanie doresc să evite o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord. Acest lucru ar însemna că Irlanda de Nord ar putea rămâne în Uniunea vamală și pe piața internă a UE – iar granița externă a UE ar trece prin Marea Britanie.

Trebuie găsită o soluție care să fie plăcută britanicilor. Soluția ar putea fi aceea că Marea Britanie să rămână în uniune vamală cu UE pentru o perioadă mai lungă.

Temerile că Brexitul ar putea să încurajeze și alte țări să părăsească UE și că, prin urmare, Bruxelles-ul trebuie să fie neclintit în atitudinea sa față de Marea Britanie, ar fi putut fi justificate imediat după referendum.

Astăzi, însă, chiar și partidele care privesc Bruxellesul cu animozitate, nu intenționează să părăsească UE. Dimpotrivă: Primul Ministru al Ungariei, Viktor Orbán, își promovează în mod deschis democrația illiberală sub ochii Bruxelles-ului.  Polonia continuă să desființeze statul de drept, în ciuda tuturor avertismentelor din partea UE. Între timp, noul guvern italian a elaborat un buget echivalent cu o declarație de război împotriva regulilor datoriilor din UE.

Pericolul real pentru UE de azi vine din interior, ceea ce reprezintă un alt motiv pentru care este timpul să fim moderați și echilibrați în discuțiile pe Brexit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img