spot_img
6.7 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăAnalizeScandalul vaccinurilor: Cum am acceptat 39 milioane de vaccinuri pentru 2022 și...

Scandalul vaccinurilor: Cum am acceptat 39 milioane de vaccinuri pentru 2022 și 2023

-

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România a primit, în luna mai a anului trecut, o „solicitare expresă” prin care i se cerea să spună dacă doreşte cota-parte de vaccin anti-COVID achiziţionată la nivelul Uniunii Europene, însă nimeni din România nu a răspuns, iar în aceste condiţii a fost considerat acord tacit, astfel că România a contractat 39 de milioane de doze pentru anul în curs şi anul următor.

- Reclama -

Rafila reiterează că în cursul anului 2021 România ar fi avut posibilitatea de a refuza unele tranşe de vaccin anti-COVID.

Întrebat dacă România era obligată să accepte achiziţionarea unor tranşe de vaccin, ministrul Alexandru Rafila a răspuns negativ.  

„Nu, pentru că la fiecare tranşă de vaccinuri făcută de un producător – producătorul x să spunem, nu vreau să fac nominalizări – ţara era notificată şi trebuia să spună: da sau nu, vreau să primesc cota parte din tranşa respectivă, cota parte însemnând procentul din populaţia Uniunii Europene care îi revine României, undeva în jur de 4,5% din populaţia Uniunii Europene. Nu trebuia să ne opunem, puteam să spunem că nu le dorim (dozele de ser – n.r.). Exista posibilitatea pentru tranşele din 2021, pentru unele dintre ele exista această posibilitate. Iar în luna mai a existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem «da, dorim sau nu dorim», sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva, în lipsa unui răspuns s-a considerat o aprobate tacită şi, ca urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenţie practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziţiona o cantitate de 39 de milioane de doze”, a adăugat ministrul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img