spot_img
7.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăEconomieAgriculturaSCANDALUL URȘILOR/ Șeful CJ Harghita: ”Soluţiile luate după cazul de la Praid...

SCANDALUL URȘILOR/ Șeful CJ Harghita: ”Soluţiile luate după cazul de la Praid sunt praf în ochi. Factori de răspundere din Ministerul Mediului trebuiau să demisioneze sau să fie demiși”

-

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că cei care ar fi trebuit să demisioneze sau să fie demişi în urma cazului ursului rănit de la Praid sunt responsabilii din Ministerul Mediului, care ştiau de existenţa problemei urşilor din zonă, dar nu au luat nicio măsură.

- Reclama -

„Eu cred că soluţiile luate după cazul de la Praid sunt praf în ochi, pentru că dacă cineva trebuia să demisioneze sau trebuia să fie demis, eu cred că sunt reprezentanţii şi factori de răspundere din Ministerul Mediului care au ştiut de problema existentă şi nu au făcut nimic. Pentru că s-au văzut cazul Sibiu, cazul Bistriţa şi alte cazuri, când cineva la nivel local sau judeţean s-a implicat şi s-a trezit cu un dosar penal. Deci, până când legislaţia nu este pusă la punct, până atunci Ministerul Mediului are o răspundere şi domnul ministru să ia nişte măsuri, măsuri pentru care noi, de-a lungul anilor, am făcut propuneri, le are în sertar, numai trebuie să le scoată”, a declarat presei Borboly Csaba.

- Advertisement -

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care la sediul Consiliului Judeţean din Miercurea Ciuc a avut loc workshopul regional al Platformei Europene privind coexistenţa omului şi a carnivorelor mari, la care au participat factori locali în gestionarea problemei, dar şi specialişti europeni.

Borboly Csaba a pledat pentru debirocratizare şi descentralizare în acest domeniu şi pentru o implicare mai accentuată a Ministerului Mediului în rezolvarea problemei.

- Advertisement -

„Eu cred că implicarea Ministerului Mediului ar trebui să fie mult mai accentuată, având în vedere că birocratizarea excesivă ne-a adus aici unde suntem, în situaţia actuală, atât viaţa oamenilor, dar am văzut că şi viaţa urşilor este în pericol, pentru că nu se poate continua această politică a struţului cu care s-a comportat Ministerul Mediului şi trebuie descentralizare. (…) Pentru că dacă întotdeauna fugim, după un caz, şi luăm măsuri după evenimentul întâmplat, atunci nu ajungem nicăieri, pentru că şi viaţa omului şi viaţa animalului vor rămâne în pericol. Aşadar, trebuie descentralizare, trebuie prevenţie (…) Aici, în România nu gestionăm bine fondurile, nu sunt aduse aici fondurile, Ministerul Agriculturii nu se implică în niciun fel. În alte ţări, Ministerul Agriculturii atrage fonduri europene pentru prevenţie, pentru compensări şi atunci şi conflictul este mult mai mic şi este acceptabil”, a mai spus Borboly Csaba.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img