spot_img
26.6 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăDezvaluiriSCANDALUL SPONSORIZĂRILOR MEDICILOR DE CĂTRE COMPANIILE PHARMA/ Numai în Sibiu peste 200.000...

SCANDALUL SPONSORIZĂRILOR MEDICILOR DE CĂTRE COMPANIILE PHARMA/ Numai în Sibiu peste 200.000 de euro: LISTA CELOR 240 DE MEDICI

-

În total, în cursul lui 2015, companiile pharma au încheiat cu medicii din județul Sibiu (Sibiu, Mediaș, Cisnădie și Agnita) 470 de contracte de sponsorizare în bani și alte 232 de contracte de sponsorizare cu materiale. Valoarea totală a sponsorizărilor în bani, la nivelul județului Sibiu, este de aproximativ 800.000 de lei (730.000 de lei plătiți în moneda națională, iar restul în euro). Numărul de medici sponsorizați este de aproximativ 240, ceea ce duce la o sponsorizare medie de 3.300 de lei, în bani. Pe lângă aceste sponsorizări în bani, medicii din Sibiu au mai primit și așa-numitele ”sponsorizări mijloace materiale”, în dreptul cărora nu sunt trecute valori, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.

- Reclama -

Majoritatea medicilor au primit de-a lungul anului trecut câte o singură sponsorizare, însă 80 dintre aceștia au beneficiat din partea companiilor de susținere în mai multe rânduri. Într-un top al celor mai mari sume plătite în cadrul unui singur contract de sponsorizare, pe primul loc este dr. cardiolog Elena Antonela Călin, care a primit 18.012 lei pentru a participa la Congresul ”European Society of Cardiology”, de anul trecut. Acest congres a avut loc la Londra, pe parcursul a cinci zile, iar banii pentru dr. Elena Antonela Călin au fost plătiți de KRKA România, firmă de distribuție produse farmaceutice.
A doua cea mai mare sponsorizare este cea acordată medicului psihiatru Ana Ioana Secelean. Ea a primit de la Johnson & Johnson România (gigantul mondial de produse de îngrijire) suma de 13.227 de lei pentru a participa la un eveniment științific ”Psychopharmacology Master Class”, organizat în SUA în toamna anului trecut.
În fine, cea de-a treia cea mai mare sponsorizare a fost plătită medicului nutriționist Minola Strugariu, pentru participarea la un eveniment de specialitate, organizat timp de patru zile în capitala Suediei. Compania care a sponsorizat-o pe dr. Strugariu a fost Berlin-Chemie A. Menarini, subsidiara locală a unui distribuitor de medicamente originar din Italia.

Medicul psihiatru Ana Ioana Secelean (șefa Centrului de sănătate mintală a Spitalului de Psihiatrie), medicul cardiolog Elena Antonela Călin (Spitalul municipal Mediaș) și dr. Radu Chicea (obstetrică ginecologie, directorul medical al Spitalului județean) sunt pe primele trei locuri în topul medicilor sibieni care, în 2015, au primit sponsorizări din partea companiilor farmaceutice sau a producătorilor de medicamente. Dr. Ana Ioana Secelean a fost sponsorizată, în total, cu suma de 29,845 de lei, dr. Elena Călin, cu 23.232 de lei, iar dr. Radu Chicea a primit sponsorizări totale de 20.333 de lei.

Potrivit datelor centralizate de Turnul Sfatului din lista extrasă de pe site-ul ANM, în județul Sibiu există 19 de medici care au primit sponsorizări în bani de peste 10.000 de lei, în cursul anului trecut. Celor 19 medici li se mai adaugă filialele sibiene două societăți profesionale, cea de Cardiologie și cea pentru Lentilele de contact, care au primit două sponsorizări de peste 30.000 de lei, pentru organizarea de diferite evenimente.

Nume medicSpecializareOrașSuma (lei)
SECELEAN ANA IOANAPsihiatrieSIBIU29,845
CALIN ELENA ANTONELAcardiologieMEDIAS23,232
CHICEA RADUOBSTETRICA-GINECOLOGIESIBIU20,333
VALEANU VALERIAONCOLOGIE MEDICALASibiu19,638
CIPAIAN REMUS CALINMedicina internaSIBIU19,504
MOT ALINA CLAUDIADiabet zaharat, nutritie si boli metaboliceSIBIU19,208
ISPASOIU FLORINOBSTETRICA-GINECOLOGIESIBIU18,849
STRUGARIU MINOLADIASIBIU, SIBIU18,673
CHICEA LIANA MARIAMedicina internaSibiu18,278
ROMAN-FILIP CARMEN-CORINANEUROLOGIESibiu17,131
PATRAN MONICAONCOLOGIE MEDICALASIBIU15,092
MUNTEAN COSMINAPSISIBIU14,103
STANILA ADRIANAOFTALMOLOGIESibiu13,799
ROTARU MARIADERMATO-VENEROLOGIESibiu13,221
MAGUREANU ANGELAPsihiatrieSIBIU12,722
MANITIU IOANCARDIOLOGSIBIU11,416
BITEA IOAN-CORNELCARDIOLOGIE, CARDIOLOGIE INTERVENTIONALASibiu10,446
CALCATINGE MARIA-DIANAONCOLOGIE MEDICALASibiu10,251
VERES OANADiabet zaharat, nutritie si boli metaboliceMEDIAȘ10,068

Medicii din lista extrasă de Turnul Sfatului au primit sponsorizări în special pentru participarea la diferite congrese și evenimente științifice din țară și din străinătate. Un lucru cât se poate de normal și recomandabil, spune dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano, unul din cei mai cunoscuți medici români care s-au reîntors în țară după specializări îndelungate în afară.
”Dacă acel medic participă la un congres și are o comunicare științifică ce nu are nicio legătură cu profilul acelei companii de medicamente care oferă sponsorizarea, astfel de lucruri se întâmplă peste tot în lume. Și sunt indicate mai ales în România, unde salariile sunt așa cum sunt. Suntem pe ultimul loc din Europa la tot ceea ce înseamnă inovație, publicarea de articole științifice, contribuție la viața medicală internațională. Prin urmare, a-i acuza de ceva pe cei care beneficiază de aceste sponsorizări înseamnă a da în cap exact celor care mai încearcă să facă ceva. E adevărat, că dacă merg acolo să facă turism, acest lucru nu este în regulă. Trebuie diferențiate cele două situații: participarea științifică de plecarea ca turist”, apreciază dr. Victor Costache

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...