spot_img
24.3 C
București
marți, iulie 2, 2024
AcasăAnalizeScandalul ROMATSA-Aeroportul din Brașov: De ce aeroportul Arad care nu are curse...

Scandalul ROMATSA-Aeroportul din Brașov: De ce aeroportul Arad care nu are curse regulate este deschis non stop în timp ce aeroportul Brașov (controlat de turnul de la Arad) se închide la ora 19:00, cu toate că acesta ar beneficia de cursele regulate DAN AIR

-

Este adevărat că aveam la cunoștință faptul că ROMATSA – furnizorul de servicii de trafic aerian, poate asigura servicii de trafic aerian doar pentru 12 ore pe zi, însă, pentru noi, ceea ce era de interes era caaeroportul Brașov să ne poată deservi, fiind mai puțin interesați de ce servicii pot fi oferite de controlorii de trafic români, afirmă într-un comunicat de presă Matt Ian DAVID, director general Dan Air.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE DAN AIR:

- Advertisement -

Chiar și în situația în care aeroportul Brașov rămânea fără servicii de trafic aerian, cadrul legislativ permite transportatorilor aerieni să opereze inclusiv în spații aeriene și pe aeroporturi necontrolate. Astfel de aeroporturi se regăsesc în multe țări din Uniunea Europeană, aeroportul de comparație pentru Brașov fiind chiar în Italia, în provincia torineză Cuneo. Aeroportul din Cuneo nu este deservit de servicii de trafic aerian de multă vreme, și cu toate acestea sunt mulți operatori care deservesc acest aeroport. De exemplu, BLUE AIR a zburat mult timp pe acel aeroport în aceleași condiții în care ar fi putut zbura și DAN AIR la Brașov dacă autoritățile române ar fi permis acest lucru.

Discuțiile personale pe care le-am purtat cu directorul general al aeroportului Brașov, domnul Alexandru ANGHEL, încă de la momentul la care ne-am manifestat interesul pentru a oferi curse regulate, au fost cu precădere legate de restricțiile impuse de furnizorul de servicii de control de trafic aerian ROMATSA și am prezentat soluțiile prin care aeroportul Brașov poate opera chiar și în lipsa acestor servicii. Reprezentantul aeroportului Brașov ne-a asigurat de fiecare dată că poate oferi cele două lucruri esențiale de care DAN AIR avea nevoie pentru a opera în condiții de siguranță și anume:

- Advertisement -

Inspecția pistei efectuată de autoritățile aeroportuare înainte de aterizare; Operarea luminilor de apropiere (balizajelor) ale pistei;

De fiecare dată am primit asigurări că aeroportul Brașov poate face acest lucru, motiv pentru care am continuat să ne planificăm operațiunile conform programului trimis aeroportului Brașov în data de 17 mai 2023, același program fiind trimis și Ministerului Transporturilor spre informare.

Cu aceeași bună credință și deschidere față de aeroportul Brașov, am continuat să ne perfecționăm procesele necesare pentru operarea zborurilor regulate, fiind asigurați de fiecare dată de către aeroportul Brașov că acesta va fi deschis și va permite operarea programului care fusese deja comunicat și în niciun moment, aeroportul Brașov nu ne-a comunicat faptul că nu vor putea asigura serviciile de care avem nevoie.

Fiind asigurați în mod constant de către aeroportul Brașov că putem fi deserviți la orice oră, am continuat promovarea serviciilor noastre și am făcut promisiuni pasagerilor noștri pe care astăzi, la primele zboruri inaugurale, nu le-am putut menține in totalitate.

Ca urmare, ieri, 15 iunie 2023, am decolat de la București la ora 8:45 pentru a permite desfășurarea festivităților de deschidere ale aeroportului Brașov, deși DAN AIR avea programată prima cursă să aterizeze la Brașov la ora 7:30, înaintea aeronavei TAROM. Evident, nu ne-am dorit să răpim gloria transportatorului național, prin urmare am acceptat întârzierea de 2 ore și 30 de minute generată de aceste festivități, motiv pentru care ne cerem scuze față de pasagerii noștri.

Ne cerem scuze pentru momentul de slăbiciune de a le permite unor politicieni români să se plimbe cu o aeronavă TAROM, plătită tot din banii noștri, pentru a se bucura de reușita deschiderii unui nou aeroport după 50 de ani, deși tot efortul nu a fost depus decât de un număr restrâns de persoane, domnul

page3image36760544 page3image36764704 page3image36765120 page3image36716960page3image36717584 page3image36717792

Pag. 3/7

ANGHEL, domnul VEȘTEA și nicidecum toate „personalitățile politice” care s-au perindat și au avut parte de o ieșire la munte, încă o dată, pe banii românilor.

Ne cerem scuze încă o dată că am cedat în fața celor care astăzi ne-au tratat cu indiferență la Brașov ca și cum nu am exista, ca și cum nu suntem singurul operator care de fapt genera atât trafic, cât și câștiguri economice pentru Brașov, cu toate că DAN AIR operează în pierdere. Promitem că acest lucru nu se va mai întâmpla și invităm autoritățile române să nu ne mai contacteze pentru a le face favoruri pentru că nu se va mai întâmpla să punem nicio altă instituție deasupra pasagerilor noștri.

Din partea aeroportului Brașov nu am avut parte de nimic, nici măcar de clasica primire a oricărei aeronave noi care aterizează pe un aeroport, folosind tunurile de apă din dotarea pompierilor, cu toate că TAROM a fost întâmpinat cu astfel de onoruri. De ce la 30 de ani distanță de la căderea regimului comunist avem parte de aceleași tratamente discriminatorii și populiste? Cred că aceasta va rămâne o întrebare fără răspuns.

După decolarea noastră de la Brașov către Stuttgart și subsecventa revenire la Brașov în jurul orei 18:30, pentru a ne continua călătoria în direcția Nuernberg, am fost sub presiunea constantă a controlorilor de trafic aerian că dacă nu decolăm până la ora 19:00, decolarea nu va mai fi permisă, evident rămânând blocați pe Brașov și generând anulări și întârzieri care ar fi produs nemulțumire justificată pasagerilor noștri. Cu eforturi am reușit să decolăm către Nuernberg la ora 18:59, când efectiv ne-am desprins de pista aeroportului din Brașov. Am răsuflat ușurați cu toate că a fost o presiune foarte mare exercitată asupra echipajului și ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă nu reușeam să decolăm.

Acesta a fost momentul în care comandantul zborului a comunicat pe frecvența controlorilor de trafic că ne este rușine că suntem români în situații de genul acesta unde nu există niciun pic de flexibilitate și există doar sentimente de dispreț la adresa românilor.

După circa 2 ore, am aterizat la Nuernberg, iar momentele trăite acolo ne-a șters efectiv toată tristețea și dezamăgirea din suflet în momentul în care am fost întâmpinați cu onoruri de pompierii aeroportului și conducerea aeroportului din Nuernberg.

Domnul Henning, consilier local al orașului Nuernberg, împreună cu domnul Macedonschi, președinte al asociației SmartCity Brașov și doamna consul din Nuernberg s-au coordonat cu autoritățile germane pentru a ne trata cu demnitatea pe care oricare dintre noi o merită, acea demnitate pe care autoritățile române consideră că nu o merităm, cu toate că DAN AIR face eforturi financiare enorme pentru a demonstra că proiectul aeroportul Brașov nu este un eșec.

Nu pot să-l blamez pe domnul ANGHEL, directorul aeroportului Brașov pentru că și-a văzut interesul propriu și în mod voit ne-a indus în eroare pentru a se asigura că ziua de deschidere a aeroportului Brașov nu va fi una pe care atât românii, cât și presa și-ar fi amintit-o ca pe o zi în care, încă o dată, unii politicieni români s-au plimbat și s-au distrat pe banii cetățenilor români.

DAN AIR a operat și va continua să opereze de pe aeroportul Brașov în ciuda tuturor piedicilor puse de autoritățile române pentru că nu putem să întoarcem spatele pasagerilor noștri, nu putem să întoarcem și noi spatele României.

Astfel, datorită DAN AIR și fără niciun sprijin din partea autorităților române, istoria va arăta că aeroportul Brașov este un succes, fiind operațional și beneficiind de curse regulate încă din prima zi.

Istoria nu va arăta totuși sacrificiul celor 120 de oameni de la DAN AIR care, din cauza acțiunilor nesăbuite ale autorităților române, și-au pus în pericol stabilitatea financiară și liniștea familiilor lor pentru ca unii politicieni să beneficieze de capital politic pe care să-l exploateze la următoarele alegeri, acesta fiind motivul pentru care după mai bine de 8 sectoare pe care am fost prezent alături de pasagerii noștri, la ora 02:55, scriu aceste rânduri și sper ca ele să rămână în sufletul pasagerilor noștri și să înțeleagă motivele pentru care am fost nevoiți să comasăm zborurile și să le afectăm planurile.

Vrem ca pasagerii noștri să înțeleagă că am făcut tot ce ne stă în putință pentru a-i duce la destinația lor, însă pentru zborul Nuernberg – Brașov nu am reușit, a trebuit să aterizăm la București și să-i transportăm cu autocarul pentru că atât aeroportul Brașov, cât și controlorii de trafic ROMATSA, au preferat să fie alături de familiile lor, în loc să fie în serviciul public, așa cum fiecare dintre noi am promis în momentul în care am decis să intrăm în lumea aviației.

Probabil toată lumea se întreabă cum s-a ajuns în această situație și probabil, dacă autoritățile române au făcut tot ce le stă în putință pentru a asigura operaționalizarea aeroportului Brașov. Dacă întrebați autoritățile române, în special Autoritatea Aeronautică Civilă Română și ROMATSA (furnizorii de servicii de trafic aerian), ele vă vor spune că au făcut tot ceea ce era posibil și tot ceea ce permitea cadrul legislativ în vigoare – evident, alte minciuni ale autorităților cu care DAN AIR deja s-a obișnuit.

În primul rând, turnul virtual de la aeroportul Brașov putea să fie arondat acolo unde este cel mai mare număr de controlori (în speță la București) pentru a putea asigura cele 2 zboruri zilnice DAN AIR, nefiind o încărcătură semnificativă pentru controlorii de trafic de acolo, ei gestionând sute de zboruri pe zi la Otopeni. În schimb, au ales să aloce turnul virtual de unde este controlat aeroportul Brașov celor de la aeroportul Arad, un aeroport în moarte clinică de foarte mulți ani și care evident are un număr redus de personal. Nu înțelegem care a fost fundamentul unei astfel de decizii, dar aceasta este prima greșeală dintr-un lanț lung de greșeli făcute de autorități. Încă de la început, autoritățile s-au auto-limitat, cu toateminim 2 curse pe zi, dus-întors, fapt care nu este posibil în momentul de față, întrucât aeroportul Brașov nu a permis niciunei organizații de întreținere aeronave să vină pe Brașov. Acesta este și motivul pentru care DAN AIR leagă programul Brașovului de București, întrucât doar la București putem fi deserviți de o organizație de întreținere care să facă controalele zilnice necesare menținerii stării de navigabilitate ale aeronavei.

Totodată, ROMATSA vă va spune același lucru pe care ni l-a spus și nouă, că spațiul aerian al Brașovului este un spațiu complex, complicat, așadar numai controlorii de trafic care au grad de instructor pot controla spațiul aerian al Brașovului și da, este adevărat, cadrul legislativ european care trebuie respectatimpune anumite condiții pentru controlorii de trafic aerian, însă ceea ce nu vă vor spune autoritățile române este că Parlamentul European a înzestrat fiecare Autoritate Aeronautică Civilă națională să deroge de la regulamentul de bază, ceea ce înseamnă că autoritățile române aveau două opțiuni:

  1. 1)  Să deroge de la regulamentul de bază și să permită inclusiv controlorilor seniori cu experiență și nu doar instructorilor (care sunt în număr mic, într-adevăr) să controleze spațiul aerian al Brașovului, ceea ce ar fi crescut disponibilitatea serviciilor de trafic aerian – și având astfel o responsabilitate asupra operațiunilor transportatorilor aerieni; sau,
  2. 2)  Să lase spațiul aerian necontrolat după terminarea turelor de maxim 12h pe care controlorii de trafic se angajaseră să le furnizeze, în situația respectivă fiind răspunzător doar operatorul aerian și tot riscul fiind al operatorului aerian.

Inițial, în urma discuțiilor DAN AIR cu ROMATSA, aceștia ne puneau în vedere faptul că că nu putem opera în afara orelor publicate, deoarece spațiul aerian ar fi închis automat în absența serviciilor de control de trafic aerian. Contrar opiniei ROMATSA, DAN AIR a transmis că un spațiu aerian nu poate fi închis prin simplu motiv că nu există servicii de trafic aerian, acesta urmând să rămână pur si simplu necontrolat, motiv pentru care DAN AIR poate ateriza fără probleme la Brașov. În urma interpretării cadrului legislativ, ROMATSA a constatat că opinia juridică DAN AIR este fondată și într-adevăr nu pot închide un spațiu aerian pe motiv că nu mai sunt oferite servicii de control de trafic aerian, așa că au procedat la emiterea unui NOTAM (notificare dată utilizatorilor spațiilor aeriene) prin care să interzică procedurile instrumentale în afara orelor de furnizare a serviciilor de trafic aerian.

Pentru DAN AIR, o astfel de notificare și instrucțiune a fost un șoc, fiind o premieră prin care un organ de control de trafic aerian pune în pericol și reduce nivelul de siguranță în mod voit, doar pentru a nu permite operațiunile aeriene comerciale.

Operațiunile aeriene comerciale sunt reglementate în așa fel încât, tocmai, în transportul de pasageri, doar procedurile și regulile de zbor instrumentale sunt permise să fie folosite pe tot parcursul zborului, deoarece acestea sunt cele mai sigure, procedurile la vedere și regulile de zbor la vedere nefiind permise operatorilor aerieni care transportă pasageri.

Deci ROMATSA a dat o instrucțiune care, de fapt, are în final scopul de a închide în mod artificial spațiul aerian pentru operatorii comerciali, cum este și DAN AIR, motiv pentru care am fost nevoiți să aterizăm oriunde în altă parte, inclusiv, surpriză, la Arad, aceeași controlori de trafic care controlează Brașovul. Așa cum se poate vedea din extrasul din AIP ROMÂNIA, aeroportul Arad, deși este un aeroport cu trafic foarte redus, este deschis 24/24

page7image37228400

Tabel 1 – Extras AIP ROMÂNIA – program de funcționare al aeroportului Arad

Ne punem și noi aceeași întrebare ca toată lumea, de ce aeroportul Arad care nu are curse regulate este deschis non stop, în timp ce aeroportul Brașov (controlat de turnul de la Arad) se închide la ora 19:00, cu toate că acesta ar beneficia de cursele regulate DAN AIR.

După cum se poate vedea fără niciun efort, soluții există, însă incompetența și frica de răspundere a autorităților române își spune cuvântul încă o dată și lovește acolo unde doare cel mai tare, în poporul român.

Vă lăsăm în continuare pe dvs. să trageți concluziile cu privire la situația cu care ne confruntăm și care generează schimbările în programul de operare DAN AIR.

Încă o dată, ne cerem scuze pentru toate neplăcerile cauzate și vă asigurăm că ne dăm toată silința pentru a reduce la minim inconveniențele generate de această situație și de lipsa de sprijin din partea autorităților române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img