- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Am aflat zilele acestea de la generalul de brigadă Anton Rog că SRI va putea interveni în alegerile de anul viitor de cîte ori va remarca ”ceva un pic abscons, anormal, ciudat” în campaniile online ale actorilor politici. Serviciul va intra în acțiune, iar combaterea se va face tot prin mediul online, cu o contrapondere la această chestiune, se face prin oprirea surselor respective, se face prin dezafectarea infrastructurii, dacă este o infrastructură închiriată șamd și într-un final combaterea se face, dacă se ajunge la persoane, așa cum am spus și anterior, prin trimiterea acelor persoane în justiție”.
Un abuz grosolan, o imixitiune nepermisă a serviciilor în politică și nu numai. Dar, cel mai trist, e că e un abuz anticipat și definit încă de acum un an de un greu al serviciilor secrete, generalul SIE(r) Silviu Predoiu.
În contextul scandalului național provocat de pachetul legilor securității scurs acum un an în presă, fostul șef al spionajului declara vara trecută într-un interviu pentru Mediafax că amenințările formulate confuz vor crea obligatoriu premisele pentru abuzuri din partea serviciilor.
„O ameninţare formulată confuz, invizibilă marii majorităţi a populaţiei, generează platforma pentru abuz, pentru acţiuni intruzive, incorecte. Şi din păcate am avut istoric de asemenea situaţii. Dau citire la două ameninţări. Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României acţiunile, inacţiunile, stările de fapt cu consecinţe la nivel naţional sau regional/internaţional, atenţie, care afectează rezilienţa statului în raport cu ameninţările de tip hibrid. Nu pentru că sunt general cu patru stele, ci pentru că am fost ofiţer de informaţii 30 de ani. Dvs sunteţi cineva din afară şi spuneţi tare nu aş vrea să încalc ameninţarea asta. Ce trebuie să nu fac? Nu ştiu, poate că trebuie să facem ceva, că e şi acţiune şi inacţiune, dar dacă nu fac? E o stare de fapt care poate să afecteze rezilienţa statului în raport cu riscuri şi ameninţări hibride. Deci ce trebuie să fac eu? E o formulare care permite oricui să încadreze”afirma Predoiu.
Și mai spunea fostul cap al SIE:
”Sau mai există formulări de genul ”sunt ameninţări acţiunile, inacţiunile, stările de fapt care afectează administraţia, educaţia, sănătatea, patrimoniu cultural”. Nu mai citez, dar sunt multe. E adevărat că ameninţări la adresa statului pot să apară în orice domeniu. Nu toate ameninţările sunt de competenţa serviciilor. Nu serviciile trebuie să protejeze sănătatea publică. Hai să dăm şi alunecările de teren. De fapt, cred că sunt. Noi transformăm totul într-o ameninţare, ducem totul aproape în ridicol şi ajungem ca în glumele alea Securitatea e în toate, e în cele ce mişcă, e în cele ce mâine vor râde la soare, cum era partidul”.
Un an mai tîrziu, aflăm că în baza unei legi nou adoptate, ”absconsul, anormalul și ciudatul” devin amenințări la ordinea constituțională a patriei, iar SRI va interveni în forță, într-o oră, ca să restabilească ordinea în stat. Ordinea, în viziunea strictă a mai-marilor serviciului, desigur.
- Advertisement -