spot_img
22.9 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăcoronavirusScandalul raportării morților cu COVID-19

Scandalul raportării morților cu COVID-19

-

Coordonatorul „spitalului COVID” din Grădişte reacţionează la decizia Direcţiei de Sănătate Publică Arad de a amenda un medic care nu ar fi raportat decesul unei paciente cu coronavirus. Dr. Wiener susţine că decesul a fost anunţat prin email în aceeaşi zi în care a avut loc: 8 aprilie, scrie Aradon.

- Reclama -

Iată detaliile situaţiei, aşa cum le-a prezentat dr. Adrian Wiener, coordonatorul „spitalului COVID” din Grădişte:

„Se întâmpla pe 8 aprilie. Medicii din secția COVID nu anunță <imediat> telefonic decesul unei paciente neconfirmate încă, deces survenit la 4 ore după internare. Îl anunță prin emailul pus la dispoziție de DSP Arad în ACEEAȘI zi, căteva ore mai târziu. <Dumnezeul cu pix> întocmește ieri proces verbal și sancționează medicul cu amendă de 5.000 de lei – „nerespectarea metodologiei de raportare”. Sigur, se putea da un avertisment, se putea aplica principiul prevenirii. Până la urmă trebuie să existe o simetrie între faptă și contavenție, nu? De altfel, conform legii, pe lângă atribuțiile de control și sancționare, <autoritățile de sănătate publică stabilesc relații de colaborare cu instituțiile>. Mai mult, am vorbit ieri despre situația ivită și cu șeful Institutului Național de Sănătate Publică – cei care au elaborat metodologia de raportare pentru COVID-19 și mi-a împărtășit opinia – un avertisment pentru o astfel de <crimă> era proporțional și adecvat. Aplicarea amenzii a fost o alegere și bineînțeles, cel puțin pentru mine, premisa bunei-credințe din partea acestor oameni nu mai există. Personal, nu mai pot să îi consider aliați, colaboratori într-o luptă comună, ci gardieni, adversari. Exponenții unei administrații defensiv-agresive pentru care medicii din secțiile care tratează pacienți cu COVID-19 sunt obiecte asupra cărora acționează rigid și disproporționat. În aceeași zi a aplicării amenzii, reprezentanții DSP ies pe surse în presă, ca adevărați cultivatori de imagine și își justifică gestul: „Nu ne face plăcere să sancționăm cadre medicale care sunt în linia întâi în acestă perioadă, dar trebuie să se înțeleagă că avem o metodologie ce trebuie cunoscută și respectată, iar o astfel de eroare poate să modifice statistica județeană și națională și înseamnă în primul rând responsabilitate”. Ei bine hai să vorbim despre responsabilitate. Cât de iresponsabil să fii ca DSP să nu raportezi timp de 3 săptămâni decesul la Grupul de Comunicare Startegică– repet, informarea asupra decesului s-a făcut dinspre spital spre DSP Arad în aceeași zi – 8 aprilie. Sau dacă ai raportat, cum să justifici agresarea directă prin amendă a unui cadru medical prin <eroare care să modifice statistica județeană sau națională>. Dacă e vorba de o astfel de eroare, cu astfel de consecințe, cu siguranță nu e a medicului care a întârziat căteva ore, ci a DSP Arad care a întârziat 3 săptămâni. Și dacă pentru căteva ore întârziere sancțiunea e de 5000 de lei cât este pentru 3 săptămâni? Sper ca demisia sau desfacerea contractului de muncă pe loc pentru cei responsabili. România este populată și de <dumnezei cu pix>. Îi știți cu toții. Indivizi pripășiți prin diverse funcții de conducere sau control. Oameni care controlează și sancționează, uneori abuziv și disproporționat alți oameni.Sigur că voi interpela luni Ministerul Sănătății asupra acestei situații și a altora, la limita abuzului de lege. Că despre asta vorbim: ABUZ DE LEGE” – încheie dr. Adrian Wiener.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...