spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăhighlightScandalul Politico.eu-Corina Crețu

Scandalul Politico.eu-Corina Crețu

-

Aproape jumătate din echipa comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, a demisionat în timpul primului ei an de mandat din cauza obiceiurilor de lucru ale acesteia, scrie joi site-ul Politico.eu, notând că actuali și foști colaboratori descriu un birou în dezordine din cauza plecării, printre alții, a șefului de cabinet, a adjunctului acestuia și a directorului de comunicare.

- Reclama -

Această fluctuație neobișnuit de mare — 8 din 19 colaboratori din cabinetul propriu plecați în 12 luni — survine în urma îngrijorărilor legate de programul de lucru lejer al comisarului, dar și de tendința ei de a combina vizitele oficiale cu călătoriile de plăcere și de a cere personalului să-i rezolve treburi personale, cum ar fi să-i ducă rufele la spălătorie, să-i cumpere alimente sau să facă pe șoferul pentru membri de familie, scrie sursa citată.

- Advertisement -

Câțiva colaboratori au plecat pentru că s-au temut că nu o vor putea apăra, adaugă Politico. Personalul a devenit atât de îngrijorat că Crețu își ia prea mult timp liber, încât șeful de cabinet de atunci a avertizat-o să nu-și scrie în program ‘timpul comisarului’ sau ‘fără întâlniri’, pentru că ar putea părea suspect. Politico relatează că a discutat cu 11 foști și actuali membri ai cabinetului Corinei Crețu, mulți dintre ei refuzând să vorbească oficial despre revolta staffului.

Un exemplar al agendei personale a comisarului pe ultimele 12 luni, obținut de Politico, ar arăta că, frecvent, nu au existat întâlniri în zilele de luni, joi și vineri. Surse din personal spun că un program deschis înseamnă că de regulă Corina Crețu nu lucra în acest timp. Comisarul spune că timpul ‘blocat’ în programul ei era ‘pentru citit’. ‘Nu fac shopping. Niciodată nu lucrez mai puțin de 10 la 8 ore într-o zi’, declară ea.

- Advertisement -

Dintre cei 28 de comisari europeni, Corina Crețu are una dintre cele mai mari rate de absență la ședințele săptămânale ale Colegiului comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele, scrie Politico.

Corina Crețu, un politician de 48 de ani care a lucrat pentru scurt timp ca jurnalist în tinerețe, afișează o atitudine de nepăsare față de regulile Comisiei, care a alimentat frustrările unor membri ai cabinetului său, mai spun sursele citate de publicație. De pildă, spun foști și actuali angajați, Corina Crețu fuma în birou, sfidând interdicția existentă în instituție. ‘Toată lumea îi spunea: Nu puteți face asta, dar ea răspundea: În România, un ministru poate să facă ce vrea’, povestește un ex-colaborator, citat de Politico.

Deranjul de la cabinetul său i-ar putea crea dureri de cap președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care a promis că va reforma birocrația de la Bruxelles pentru a o face mai receptivă față de preocupările publicului și mai eficientă în reglementare și administrare.

Politico amintește că Corina Crețu a fost numită de Victor Ponta, fostul prim-ministru care a demisionat luna trecută și este acuzat de fapte de corupție, și că soția fostului premier este una dintre prietenele cele mai apropiate ale Corinei Crețu. Conform unor surse, Corina Crețu le-a declarat celor din staff că intenționează să candideze pentru o funcție publică în țara sa în viitor.

‘În calitate de șef al politicii regionale a UE, Crețu nu are în responsabilitate unul dintre portofoliile cele mai proeminente ale Comisiei. Ea a înaintat puține propuneri legislative. Cu toate acestea, supervizează cheltuirea a peste 350 miliarde de euro pe proiecte de dezvoltare economică în regiunile sărace din statele Uniunii, în perioada 2014-2020, adică aproximativ o treime din bugetul comunitar’, scrie Politico.

Publicația relatează că până acum nu au existat plângeri oficiale despre comportamentul său ori anchete despre problemele de staff, conform unei purtătoare de cuvânt a Comisiei. Corina Crețu ‘este un membru solid al echipei Juncker și face o treabă grozavă în calitate de comisar european pentru locuri de muncă și creștere economică’, a afirmat Margaritis Schinas.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Corina Crețu și-a apărat obiceiurile de lucru, declarând că are un program profesional și plin de deplasări. ‘Am vizitat 24 de state, supervizez toate programele operaționale’, a declarat ea pentru Politico. ‘Prefer să am mai puține întâlniri și să fiu mai bine pregătită decât să am mai multe întâlniri și să nu știu ce spun’, a explicat ea. A refuzat însă să răspundă la întrebările legate de nemulțumirile staffului pentru că le-a cerut să-i rezolve treburi personale. ‘Nu aș dori să mă cobor la un asemenea nivel. Nu este corect’, a replicat ea.

Colaboratorii mai spun și că erau frecvent nevoiți să rearanjeze programul comisarului după ce aceasta anula întâlniri, pe motivul că nu este ‘o persoană matinală’. Ca răspuns la o anchetă detaliată, noul său șef de cabinet, Nicola De Michelis, a invocat ‘intensitatea’ programului comisarului ca motiv pentru fluctuația ridicată a personalului, declarând că plecările sunt normale atunci când crește volumul de muncă.

‘Am plecat pentru că aveam stiluri de lucru diferite, iar ea avea nevoie de cineva care să se poată plia mai bine pe activitatea ei’, a declarat fostul său director de comunicare Dragoș Bucurenci, care a demisionat în iulie, după ce, spun surse, s-a arătat îngrijorat că nu o va putea apăra în presă pe tema programului de călătorii.

Mikel Landabaso, care i-a fost șef de cabinet, a plecat în septembrie după dezacorduri legate de lipsa de rigoare a agendei de lucru și de felul în care comisarul își petrecea timpul în deplasările oficiale, afirmă sursele, în timp ce Landabaso neagă aceste afirmații.

Gabriel Onaca, fostul adjunct al șefului de cabinet, s-a transferat la DG Regio cu Landabaso în septembrie din cauza, spun sursele, epuizării provocate de programul de lucru haotic și a treburilor personale pe care le avea de rezolvat pentru comisar.

Alți colaboratori de rang mai mic au plecat și ei în ultimul an din cauza problemelor legate de obiceiurile de lucru ale Corinei Crețu, afirmă sursele, referindu-se la asistenți administrativi și la șoferul comisarului.

Corina Crețu a dat vina pentru această fluctuație de personal pe urgența formării unui cabinet după preluarea portofoliului, precizând că nu a avut timp să verifice toate angajările. ‘Ei nu sunt alegerea mea. Sunt alegerea serviciului de personal. Cu unii oameni nu am putut lucra. A trebuit să concediez o persoană’, a explicat ea.

O deplasare oficială de 4 zile în insula Réunion din luna mai s-a prelungit într-o vacanță de 10 zile cu soțul său, omul de afaceri român Ovidiu Rogoz, conform agendei obținute de Politico, comisarul recunoscând, după insistențe, că și-a prelungit șederea, dar afirmând că a plătit din buzunarul propriu pentru restul de zile.

În săptămâna cu 20 iulie, programul Corinei Crețu arată că a avut doar trei întâlniri în afara celor obligatorii pentru comisari, cum ar fi reuniunile săptămânale ale colegiului.

Asistenta sa de multă vreme, Arina Stoenescu — care a locuit cu Corina Crețu și, conform unor surse, făcea și munca în gospodărie, pe lângă îndatoririle oficiale — a revenit în România în aprilie, din motive personale. Însă, contactată de Politico, ea a negat că ar fi rezolvat treburi personale pentru comisar.

Înlocuitoarea ei, Aida Băjenaru, fostă gardă de corp a ex-premierului român Adrian Năstase, a primit aceleași îndatoriri, dar a avut permisiunea să-și ia una-două zile de concediu neoficial pe lună pentru a compensa orele suplimentare, au declarat sursele. Aida Băjenaru a refuzat să comenteze.

Asistenta administrativă Margo Espino, angajată cu contract, a acceptat o scădere de salariu pentru a se muta de la cabinetul Corinei Crețu la DG Regio, urmându-l pe Landabaso, ‘pentru oportunități de carieră’, după cum a explicat ea pentru Politico.

REPLICA CORINEI CREȚU:

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a acuzat joi, într-o postare pe contul său de Facebook, publicația Politico de ‘un atac fără precedent și fără nici o bază reală’ la adresa sa și a dat asigurări că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii sale activități în ultimii 25 de ani.

În postarea sa, Corina Crețu scrie că primul său an de mandat ‘s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri și misiuni de lucru în statele membre’. ‘Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de țări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de președinți regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg și am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Miniștri dedicate politicii de coeziune’, scrie comisarul european, care adaugă că agenda sa publică reflectă ‘această intensitate a angajamentelor’.

Corina Crețu afirmă că, așa cum a promis la începutul mandatului său, ‘toate programele operaționale ale FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională — n.r.) pentru 2014-2020 au fost adoptate’. ‘Pe parcursul acestui an, eu și echipa mea ne-am concentrat asupra acestui obiectiv și astăzi sunt mândră de ceea ce am realizat. Dispunem acum de pachete de investiții solide, axate pe performanță, pentru a ajuta regiunile și orașele să realizeze obiectivele UE în materie de creștere economică și creare de locuri de muncă’, scrie ea.

Totodată, comisarul european afirmă că ‘acest început bun’ o face să spere ‘că și anii ce vor urma vor fi cel puțin la fel, dacă nu chiar mai buni, fiindcă aceste programe vor avea cu siguranță un impact substanțial în viața de zi cu zi a oamenilor’. ‘Intenționez să mențin acest ritm și anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, în teritoriu, cât mai repede’, a spus ea.

‘Sunt mândră să am o echipă de profesioniști cu experiențe și realizări remarcabile. Împreună, am reușit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepționale, în special în primul an de mandat, atunci când mulți realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât și-au imaginat atunci când au acceptat această provocare. Doresc însă să vă sigur pe toți că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii mele activități în ultimii 25 de ani și că nu voi abdica niciodată de la aceste principii’, mai scrie Corina Crețu în postarea sa pe Facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img