Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus vineri posibilitatea să facă un pas înapoi în urma polemicii provocate de decizia sa de a-l promova pe fostul său şef de cabinet, Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar, precizând că nu îi va cere acestuia demisia, în timp ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au confirmat susţinerea pentru această hotărâre a lui Juncker, informează AFP.
Conform unei surse din Partidul Popular European (PPE), citată de agenţia France Presse şi care confirmă relatări apărute în publicaţiile Spiegel şi Politico, Jean-Claude Juncker i-a avertizat joi pe liderii PPE că îşi va da el însuşi demisia dacă Martin Selmayr va trebui să renunţe la postul în care l-a promovat.
Dar, la conferinţa de presă desfăşurată vineri după terminarea summitului european, Jean-Claude Juncker a exclus posibilitatea vreunei demisii. ”Dl. Selmayr nu îşi va da demisia, întrucât eu sunt singurul în măsură să-i ceară să demisioneze”, a indicat el
Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat sprijinul faţă de decizia lui Juncker, respingând de asemenea sugestiile că Selmayr ar aduce vreun serviciu Germaniei din poziţia pe care o ocupă în executivul comunitar. ”Apreciez mult activitatea lui Selmayr”, a spus ea la conferinţa de presă ulterioară summitului european. Cât despre ”cei care cred că, pentru că el este german, face ceea ce convine Germaniei, noi nu avem deloc această impresie. El decide într-un mod foarte european’‘, a mai spus Merkel.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a lăudat ”profesionalismul” lui Selmayr. ”Persoana şi calitatea sa nu trebuie puse la îndoială, este foarte competent şi cunoaşte bine Europa”, şi-a motivat preşedintele francez opinia.
Germanul Martin Selmayr, supranumit şi ”monstrul” lui Juncker, a fost promovat de acesta din urmă pe 21 februarie din postul de şef al cabinetului său în cel de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei. Această numire surpriză a provocat o polemică în urma căreia Parlamentul European a organizat o dezbatere.
Eurodeputaţii au transmis Comisiei Europene o listă cu 130 de întrebări ce fac referire la condiţiile acestei numiri şi la respectarea regulilor interne ale executivului european, care a promis că va răspunde în zilele următoare. Două noi reuniuni pe acest subiect se vor desfăşura la Parlamentul European pe 26 şi 27 martie.