spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăEconomieAgriculturaScandalul listei Monsanto

Scandalul listei Monsanto

-

Un nou scandal legat de firma Monsanto a izbucnit în Franţa. Potrivit ziarului Le Monde şi postului de televiziune France 2, gigantul german al agrochimiei ar fi întocmit o listă cu 200 de personalităţi franceze, clasificate în funcţie de poziţiile lor respective vizavi de controversatul erbicid glifosat, transmite Radio France Internationale.

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE

- Advertisement -

Documentul dezvăluit de Le Monde şi France 2 a fost întocmit în 2016, anul în care se dezbătea la nivel european reînoirea autorizaţiei de folosire a glifosatului, controversat erbicid – cel mai folosit în lume – dar considerat drept „probabil cancerigen” de un Centru de cercetare privind cancerul.

In ciuda avizului negativ al unor experţi, Monsanto se va lupta pentru a obţine de la Bruxelles autorizaţia de a comercializa mai departe produsul Roundup care are ca principiu activ glifosatul. Permisiunea este obţinută în cele din urmă pe 31 decembrie 2017 pentru o durată de 5 ani.

- Advertisement -

Pe lista întocmită de un cabinet de lobbying figurează 200 de nume: 25 de responsabili politici, funcţionari, jurnalişti – aproape jumătate din total – lideri de organizaţii profesionale sau sindicale şi oameni de ştiinţă. In dreptul fiecărui nume sunt însemnate o serie de informaţii personale printre care opiniile lor despre glifosat, pesticide şi OGM.

In documentul întocmit de lobbyişti la cererea lui Monsanto, într-un prim fişier, diversele personalităţi sunt clasificate în funcţie de potenţialul lor de a se face auzite într-un domeniu sau în funcţie de credibilitatea lor pe o temă anume. Respectivii oameni sunt apoi notaţi de la 1 la 5 iar în cele din urmă se precizează şi poziţia lor faţă de Monsanto – de la „ferm opus” la „foarte favorabil”.

Intr-un al doilea fişier, nu mai apar decât 80 de nume repartizate între „aliaţi”, „aliaţi potenţiali de recrutat”, „părţi implicate de educat” şi „părţi implicate de supravegheat”. Astfel, în rândul „aliaţilor” se află fără suprize o cunoscută lobbyistă în favoarea pesticidelor. La capitolul „aliaţi potenţiali” apar diverşi actori din lumea agricolă şi agroalimentară. In fine, pe lista celor ce trebuie „educaţi” sau „supravegheaţi” apar jurnalişti însărcinaţi cu chestiunile de mediu. Foştii miniştrii ai sănătăţii, respectiv ai mediului, Marisol Touraine şi Ségolène Royal, sunt trecute la capitolul „de supravegheat” cu menţiunea „ostile glifozatului”.

Se pune chestiunea legalităţii acestui fişier

Dacă lobbying-ul este permis în Franţa, întocmirea unor fişiere sau baze de date cu caracter personal în care apar opiniile politice sau filozofice ale unei persoane fără consimţământul acesteia este interzis de codul penal. Se pune deci chestiunea legalităţii acestui fişier descoperit de jurnalişti.

Ziarele Le Monde şi Le Parisien dar şi grupul public Radio France şi ONG-ul Foodwatch au anunţat fie că sesizează agenţia publică de protecţie a datelor fie că depun plângere în faţa justiţiei, denunţând o utilizare frauduloasă a unor date cu caracter personal. Delict pasibil cu până la 5 ani închisoare şi 300.000 euro amendă.

Mai multe elemente tind să sugereze că Fleishman-Hillard, cabinetul de lobbying care a realizat aceste liste în Franţa, a făcut acelaşi lucru şi în alte state europene, totul fiind coordonat de biroul din Bruxelles. Cabinetul, domiciliat oficial la SaintLouis, Missouri, în Statele unite, acolo unde îşi are sediul şi Monsanto, are peste 80 de birouri în lumea întreagă din care 30 se află în Europa.

De partea sa, grupul chimic german Bayer, proprietar din 2018 al lui Monsanto, spune că nu era la curent cu documentele dezvăluite întrucât la vremea când au fost întocmite – 2016 – Monsanto era încă o firmă americană independentă de cea germană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img