spot_img
18.2 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăMureșSCANDALUL LICEULUI ROMANO CATOLIC: Inspectorul şcolar general adjunct de etnie maghiară din...

SCANDALUL LICEULUI ROMANO CATOLIC: Inspectorul şcolar general adjunct de etnie maghiară din judeţul Mureş a demisionat

-

Ildikó Illés, inspectorul şcolar general adjunct de etnie maghiară al Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş a demisionat din cauza situaţiei defavorabile a Liceului Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş. Despre conferinţa de presă de joi a inspectorului şcolar general adjunct, în care şi-a anunţat decizia, a relatat portalul Székelyhon.ro şi Radio Târgu-Mureş. Ildikó Illés a declarat că au trecut 18 ani în care a încercat să gestioneze problemele învăţământului în limba maghiară din judeţul Mureş, demisia ei fiind determinată de situaţia nefericită a şcolii catolice.

În data de 8 septembrie, avizul conform al declaraţiei de intenţie privind reînfiinţarea a liceului, adoptată de consiliul local, nu a primit niciun vot favorabil din partea consiliului de administraţie al ISJ Mureş. Acest aviz însă nu a fost considerat relevant nici de secretarul de stat responsabil pentru învăţământul în limbile minorităţilor, nici de liderul grupării UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureş. În opinia lor, consiliul local va trebui să adopte până la sfârşitul lunii decembrie o hotărâre pentru care este absolut necesar avizul favorabil al inspectoratului.

Ildikó Illés a declarat pentru Radio Târgu-Mureş: la şedinţa consiliului de administraţie din 8 septembrie nu a votat împotriva înfiinţării şcolii catolice, ci împotriva exprimării acordului inspectoratului şcolar privind restructurarea reţelei şcolare. Ea a considerat că avizul conform al inspectoratului nu este justificat, deoarece el nu a fost solicitat de consiliul local şi nici nu este prevăzut de lege. În opinia sa, ea ar fi comis o ilegalitate dacă ar fi votat favorabil.

Ea a remarcat: mulţi au catalogat-o drept trădătoare pentru că a făcut acest lucru. Totodată a subliniat că a susţinut întotdeauna cauza şcolii catolice, însă aceasta este o problemă a comunităţii care depăşeşte sfera ei de competenţă, reuşita cauzei va necesita munca în echipă a întregii comunităţi.

“Simt că am ajuns într-o situaţie imposibilă, în aceste condiţii nu mai vreau să fiu implicată. Voi susţine în continuare reînfiinţarea liceului, cu respectarea normelor legale” – a declarat inspectorul general adjunct demisionar, citat de portalul Székelyhon.

Procesul de înregistrare a liceului a trebuit să fie reluat, deja pentru a treia oară, la sfârşitul lunii august, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-o hotărâre definitivă pronunţată pe 3 mai, a anulat decretul ministerial de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcţioneze în clădirile Bisericii Romano-Catolice şi a început pe 4 septembrie noul an şcolar, pentru care însă cadrul legal i-a fost asigurat de Colegiul “Bolyai Farkas”.

Liceul care funcţiona din 2014, a trebuit să fie reînfiinţat prin ordin ministerial în 2018, deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înfiinţarea anterioară şi a pus sub acuzaţie pe directorul şcolii, Zsolt Tamási, şi pe fostul inspector şcolar general, Ştefan Someşan. Instanţa a retrimis parchetului rechizitoriul pentru completare, ceea ce nu s-a făcut nici până astăzi, cu toate acestea procesele intentate împotriva liceului au dus la desfiinţarea acestuia.

În septembrie 2017, guvernul ungar a anunţat că se va opune aderării României la OCDE din cauza anulării statutului juridic al şcolii. Ulterior, după ce preşedintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea i-a dat asigurări premierului Viktor Orban cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria a retras veto-ul.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...