SCANDALUL IMPOZITĂRII BOR: Cutia milei nu e profit

0
101

Biserica Ortodoxă Română respinge ferm afirmațiile făcute de Eugen Teodorovici, consilierul onorific al premierului, referitoare la o impozitare mai strictă. BOR și celelalte culte  plătesc deja impozite pe clădiri, terenuri, salarii sau venituri rezultate din turismul ecumenic, spune, la RFI, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

Celelalte venituri, inclusiv cutia milei, susține Vasile Bănescu, nu pot fi impozitate pentru că nu înseamnă profit :

„Toată lumea de pe stradă, dacă e întrebată, o să spună bisericile nu plătesc impozite. Este fals. Veniturile rezultate de exemplu din vânzarea de obiecte de cult, icoane, cruciulițe, lumânări , vin cultic…toate aceste lucruri sunt produse în Biserică și nu sunt vândute în afara Bisericii. Așa-zisul profit nu este impozitat pentru că el se întoarce și se reinvestește în activități sociale, filantropice, culturale. (…) Toți știm că suntem în secolul 21.  „

Statul român a retrocedat Bisericii doar 20% din proprietăți. Dacă autoritățile vor mai mulți bani, ar trebui să restituie integral, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

„În cazul deocamdată utopic al retrocedării in integrum a tot ce a aparținut BOR, ar rezulta de aici evident plata unor impozite pe terenurile retrocedate, pe clădirile retrocedate…”

Eugen Teodorovici a declarat, într-o emisiune televizată, că va face o propunere de impozitare a BOR. Biserica „trebuie să înțeleagă și să aleagă”, deoarece „trăim în secolul XXI” și „este nevoie de bani, de foarte mulți bani” la buget, a spus Teodorovici.