spot_img
17.9 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăReligieSCANDALUL IMPOZITĂRII BOR: Cutia milei nu e profit

SCANDALUL IMPOZITĂRII BOR: Cutia milei nu e profit

-

Biserica Ortodoxă Română respinge ferm afirmațiile făcute de Eugen Teodorovici, consilierul onorific al premierului, referitoare la o impozitare mai strictă. BOR și celelalte culte  plătesc deja impozite pe clădiri, terenuri, salarii sau venituri rezultate din turismul ecumenic, spune, la RFI, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei.

- Reclama -

Celelalte venituri, inclusiv cutia milei, susține Vasile Bănescu, nu pot fi impozitate pentru că nu înseamnă profit :

„Toată lumea de pe stradă, dacă e întrebată, o să spună bisericile nu plătesc impozite. Este fals. Veniturile rezultate de exemplu din vânzarea de obiecte de cult, icoane, cruciulițe, lumânări , vin cultic…toate aceste lucruri sunt produse în Biserică și nu sunt vândute în afara Bisericii. Așa-zisul profit nu este impozitat pentru că el se întoarce și se reinvestește în activități sociale, filantropice, culturale. (…) Toți știm că suntem în secolul 21.  „

Statul român a retrocedat Bisericii doar 20% din proprietăți. Dacă autoritățile vor mai mulți bani, ar trebui să restituie integral, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

„În cazul deocamdată utopic al retrocedării in integrum a tot ce a aparținut BOR, ar rezulta de aici evident plata unor impozite pe terenurile retrocedate, pe clădirile retrocedate…”

Eugen Teodorovici a declarat, într-o emisiune televizată, că va face o propunere de impozitare a BOR. Biserica „trebuie să înțeleagă și să aleagă”, deoarece „trăim în secolul XXI” și „este nevoie de bani, de foarte mulți bani” la buget, a spus Teodorovici.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img