spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăcoronavirusSCANDALUL FONDULUI DE RELANSARE EUROPEAN: Polonia și țările de Est se tem...

SCANDALUL FONDULUI DE RELANSARE EUROPEAN: Polonia și țările de Est se tem că vor deveni victime și vor plăti. România TACE/ Cristian Socol: România are alocată o sumă mult în urma Ungariei, Poloniei, Cehiei și, aici mă miră, a Croatiei?!

-

Polonia se pregăteşte pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană privind viitorul fond de relansare după epidemia de COVID-19, a declarat vicepremierul Jadwiga Emilewicz într-un interviu preluat miercuri de Reuters din Dziennik Gazeta Prawna. Guvernul de la Varşovia se teme că Polonia va deveni contributor net la fond, în loc să fie unul din beneficiari, a arătat ea conform Agerpres.

- Reclama -

Și alte țări est europene au aceleași temeri. România nu are o o poziție.

- Advertisement -

Franţa şi Germania au propus crearea unui fond de relansare economică de 500 de miliarde de euro pentru compensarea efectelor economice ale epidemiei. Banii ar urma să fie direcţionaţi în primul rând către regiunile cele mai afectate din Europa. Polonia, principala beneficiară netă a bugetului UE, a suportat criza coronavirusului mult mai bine decât Italia, Spania sau Franţa.

”Este o situaţie foarte dificilă. Aşteptăm poziţia oficială a Comisiei Europene. Ne pregătim de o discuţie privind problema”, a spus Emilewicz. Reprezentanta guvernului polonez a apreciat că ”excluderea noastră de la asistenţă este de neînţeles (…) Măsura în care COVID-19 a afectat ţara nu ar trebui să fie singurul criteriu de alocare”.

- Advertisement -

Contribuţia netă a Poloniei la fondul de relansare ar putea ajunge la 10,39 miliarde de euro sau 1,96% din PIB, arată o analiză a Centrului de Cercetări Economice Europene (ZEW) din Germania, prezentată săptămâna aceasta de cotidianul polonez Rzeczpospolita.

CE SPUNE ECONOMISTUL CRISTIAN SOCOL:

Reflectii suplimentare despre Planul de Revenire Economica propus azi.
1. Este o veste buna, primim 21 miliarde euro (33 miliarde euro minus 12 miliarde euro contributia Romaniei).
2. Administratia din Romania (oricare ar fi ea) trebuie sa propuna imediat granturi / proiecte pentru a accesa integral si cat mai rapid aceste fonduri. Avand in vedere istoricul, urgenta este maxima!
3. Trebuie sa citim in detaliu si sa vedem cum am ajuns sa primim totusi penultima alocare dintre tarile UE. Romania are alocata o suma/ locuitor mai mare decat a Bulgariei, dar mult in urma Ungariei, Poloniei, Cehiei si, aici ma mira, a Croatiei?!
Nu inteleg pentru ca in regiune avem cele mai multe cazuri de morti Covid, suntem a 6-a tara din UE 27 in ceea ce priveste populatia si a 13-a tara din UE27 in ceea ce priveste puterea economica (marimea PIB).
4. Acesti bani ar trebui sa reduca puternic presiunea pe finantarea masurilor de revenire economica. Daca avem in vedere accesarea integrala a acestei finantari, ar trebui sa vedem crestere economica de peste 4% in Romania in perioada 2021-2023.
5. Accesarea integrala a acestor finantari ar trebui sa relaxeze constrangerile bugetare si sa vedem si masuri consistente pe partea stimularii cererii, prin cresteri de venituri de natura sa protejeze puterea de cumparare a populatiei.
6. Sursele de finantare alocate Romaniei prin acest Plan ar trebui sa conduca la reducerea consistenta a imprumuturilor atrase la dobanzi mari de pe pietele financiare interne / internationale, la eliminarea nevoii de a apela la un acord stand by cu FMI si la reducerea puternica a vitezei de imprumut de catre MFP de 1000 euro/secunda, asa cum arata datele publicate de BNR, sectiunea Titluri de stat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img