spot_img
23.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
Acasă#CentenarScandalul DPA-ZDF reîncălzit de Deutsche Welle prin teoria conspirației antigermane

Scandalul DPA-ZDF reîncălzit de Deutsche Welle prin teoria conspirației antigermane

-

În reacţie la campania de scandalizări orchestrată la Bucureşti, germanii de la DPA şi ZDF, ştiindu-se, istoric, cu musca pe căciulă, s-au repezit să se arate sensibilizaţi. S-au conformat deci şi cererilor ambasadei germane din Bucureşti şi au cedat, înlocuind cuvântul „Anschluss” cu „Beitritt”, aderare, precum şi cu „Zugehörigkeit”, apartenenţă, ambele îndoielnice în contextul istoric al anului 1918. E o zi tristă pentru libertatea presei şi pentru combatarea teoriilor conspiraţiei, atât de dragi dictatorilor  Dar e, clar, un amplu triumf al regimului dragniot. Neclar rămâne, în schimb, în ce măsură această victorie diplomatico-lingvistică va spori în România numărul de kilometri de autostradă construită, numărul de şcoli şi de spitale, ori refacerea independenţei justiţiei şi a demolatului stat de drept românesc, se spune într-un comentariu al secției române de la Deutsche Welle.

- Reclama -

Dar scandalizarea exagerată a MAE şi a ambasadorului la Berlin alimentează suspiciunea că la Bucureşti s-a încercat, nu fără un spectaculos succes, să se speculeze la sânge binecunoscutele sensibilităţi şi vulnerabilităţi istorice germane. Şi, totodată, să li se distragă atenţia românilor, printr-o diversiune, de la nefăcutele cu adevărat revoltătoare ale cleptocraţiei dragniote.  În oligarhia securisto-postcomunistă, între propagandiştii antenişti şi analfabetele autorităţi ale regimului Dragnea, ar fi absurd să se caute imaculaţi. Dar unii diplomaţi români, ca Hurezeanu, păreau din altă făină decât cea alcătuind oligarhia pesedistă, care a reciclat în ultimii ani naţional-comunismul ceauşist. Tratau diferenţiat, cu tact, pricepere şi onestitate atât istoria, cât şi limba română. Ar fi putut deci tălmăci mai adecvat cuvinte ca Anschluss. Ar fi fost de aşteptat să ştie şi că definiţia „anexării” poate fi, dar nu este, neapărat şi mereu, peiorativă.Dar chemat, probabil, să-şi dovedească utilitatea de către un regim care, neavând realizări la activ, are interesul să-şi compenseze ticăloşia afişând la tot pasul naţionalism, Hurezeanu pare să se fi metamorfozat. A ajuns astfel erou al Antenei 3. Şi, vai, al unui Codrin Ştefănescu, se mai spune în comentariu.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...