spot_img
14.4 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăActualitateSCANDALUL DIN VALEA JIULUI ȘI HUNEDOARA: Președintele CJ Hunedoara vrea preluarea Termocentralei...

SCANDALUL DIN VALEA JIULUI ȘI HUNEDOARA: Președintele CJ Hunedoara vrea preluarea Termocentralei Mintia și crearea unui complex energetic compus din minele din Valea Jiului și Termocentrala Paroșeni

-

Laurentiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, a declarat sâmbătă că ordonanța prin care se asigură plata drepturilor salariale restante pentru următoarele trei luni pentru minerii din Valea Jiului nu rezolvă problema de fond a mineritului.

- Reclama -

Acum primesc salariile, ies din mină, iar după trei luni ce vor face minerii? Se blochează iar în subteran? Eu din acest motiv am dorit să avem aceste discuții, pentru a identifica soluții care să asigure continuarea activității minelor și celor două termocentrale”, a spus Laurențiu Nistor la întâlnirea cu o parte din parlamentari și oficiali ai județului.

Parlamentarii prezenți la întâlnire au declarat că vor face interpelări la ministerul de resort și vor solicita prezența imediată a prim-ministrului Florin Vasile Câțu și a ministrului energiei Virgil Popescu, în Valea Jiului pentru a vedea realitatea din zonă.

Nistor a arătat că, prin aplicarea OUG 60/2019, este posibilă separarea Termocentralei Mintia și crearea unui complex energetic compus din minele din Valea Jiului și Termocentrala Paroșeni care, pe baza legilor minelor și a planurilor de încetare a activității, să execute lucrări de asigurare și închidere conform normelor, după exploatarea rezervelor deschise și pregătite.

De asemenea, în ceea ce privește preluarea în proprietate și administrare a Termocentralei Mintia, Laurențiu Nistor a reiterat intenția CJ Hunedoara de a prelua această unitate, însă cu respectarea unor condiții vitale pentru funcționarea acesteia.„Marți dimineață voi fi prezent la Ministerul Energiei pentru a discuta propunerile noastre. Preluarea Termocentralei Mintia nu trebuie tratată simplist. Nu preluăm o sobă de teracotă, preluăm o unitate vitală pentru sectorul energetic, o valoare pentru România, singura termocentrală din Nord-Vestul țării capabilă să asigure echilibrul energetic al României”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Repornirea Termocentralei Mintia ar putea avea loc la mijlocul săptămânii viitoare, conform directorului general al CEH. La eveniment au fost invitați, dar nu au participat parlamentarii PNL (senatorii Vasilică Potecă și Lucica Dina Muntean, Vetuța Stănescu – deputat), AUR (Anamaria Gavrilă – deputat), USR (Pollyana Hangan – deputat), precum și liderii județeni ai PRO România (Emil Rîșteiu) și PMP (Viorel Arion). „Regret că unii au refuzat să vină, probabil nu-i interesează soarta județului Hunedoara, soarta Complexului Energetic Hunedoara. Unii dintre ei mimează interesul pentru aceste probleme numai când se duc să ceară votul cetățenilor. Acțiunea de astăzi nu a fost una politică, ci în sprijinul solicitărilor minerilor și energeticienilor de la CEH. Unii s-au grăbit să anunțe că și ei vor merge la minister marți, dar nu au binevoit să vină astăzi, să discutăm despre viitorul CEH. Ce vor să discute marți cu ministrul, dacă astăzi au lipsit?”, a arătat Laurențiu Nistor.De asemenea, președintele CJ Hunedoara a adresat, din nou, invitația către primarul municipiului Deva pentru a avea o discuție, luni dimineață, pe tema preluării Termocentralei Mintia.

Sâmbătă, 20 februarie 2021, la sediul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara a avut loc o întâlnire care a avut loc la inițiativa președintelui Laurențiu Nistor, la care au participat reprezentanții Instituției Prefectului (Marcel Morar – subprefect), ai Complexului Energetic Hunedoara (Samuel Dioane – director general), ai sindicatelor din minerit și energie (Cristian Iștoc, Mircea Crișovan și Ștefan Zbughin), parlamentari ai județului Hunedoara (Cristian Resmeriță – senator, Natalia Intotero, Viorel Sălan și Ilie Toma – deputați), reprezentanți ai partidelor politice la nivel județean (Lorincz Szell – UDMR și Dacian Micula – USR).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img