Scandal cu tatăl bulibașa al unui consilier din Guvern

0

Un fost bulibaşă al romilor din comuna Gilău, judeţul Cluj, Rudi Varga, decedat recent, va fi înmormântat, miercuri, într-un loc din cimitir unde înhumările sunt interzise, conform unei hotărâri a Consiliului Local. Varga este tatăl unui consiler de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dana Varga este consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului, fiind numită în funcţie de fostul premier Mihai Tudose. Aceasta este şi secretar executiv al ALDE pentru minorităţi naţionale. În perioada 2006 – 2009 a fost secretar personal al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Viceprimarul comunei Gilău, Okos Carol, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită în localitate în ultimii 30 de ani.

”Familia defunctului Rudi Varga a solicitat ca înmormântarea să aibă loc, miercuri, într-o parte a Cimitirului Gilău, lângă Monumentul Eroilor, la baza pantei unde se înhumează morţii în mod regulat. Noi nu avem un regulament de funcţionare a cimitirului şi, pentru că nu am mai întâlnit o astfel de situaţie în ultimii 30 de ani, am convocat, luni dimineaţă, o şedinţă de îndată a Consiliului Local Gilău pentru a hotărî dacă se permite înmormântarea fiecăruia după cum vrea sau se respectă ordinea ca până acum. CL Gilău, cu 10 voturi din 11, a decis că nu se va schimba ordinea de înmormântare şi că partea din cimitir unde vrea familia să îl înmormînteze nu va fi deschisă şi nu va fi nimeni înmormântat acolo. Am cerut familiei să respecte hotărârea CL Gilău, dar am fost surprins că nu o vor respecta şi că îl vor înmormânta unde vor. Este o înmormântare cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local”, a spus Okos.

Surse au declarat corespondentului MEDIAFAX că s-au solicitat oficialilor Armatei din partea familiei onoruri militare pentru înmormântarea lui Rudi Varga, cererea fiind refuzată. De asemenea, slujba de înmormântare ar urma să fie oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Dana Varga a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că a fost dorinţa tatălui său de a fi înmormântat în zona Monumentului Eroilor din Gilău.

„Nu este mormântul lângă Monumentul Eroilor, se exagerează. A fost acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece Consiliul Local şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.a.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei”, a spus Varga.