PMP a contestat la Înalta Curte decizia de compunere a Biroului Electoral Central (BEC) pentru alegerile europarlamentare. În urma unei decizii politice a PSD – ALDE – UDMR, Partidul Mişcarea Populară a fost lăsat fără reprezentant, a anunțat președintele PMP, Eugen Tomac.
DECLARATIA LUI TOMAC:
Statutul de partid europarlamentar sau parlamentar se câştigă prin votul românilor, nu prin decizii politice. Decizia de a scoate PMP din BEC pentru europarlamentare este deopotrivă ilegală şi nedreaptă. Ilegală pentru că nicăieri în lege nu se vorbeşte despre partide care au în componenţa lor europarlamentari, aşa cum greşit s-a interpretat. Imorală pentru că e o bătaie de joc la adresa celor 345.973 de români care au acordat votul lor Partidului Mişcarea Populară în anul 2014.
Este deosebit de îngrijorător pentru democraţia românească faptul că 4 (patru) partide care nici măcar nu existau când au avut loc alegerile din 2014 (PLUS, ProRomânia, ProDemo, PPUSL) au reprezenanţi în BEC, iar un partid validat de români la toate alegerile după înfiinţare, nu e reprezentat aşa cum ar fi firesc.
Traseismul politic reprezintă una dintre problemele majore care contribuie la decredibilizarea clasei politice româneşti. PMP militează pentru modificarea legislaţiei în sensul că parlamentarii şi europarlamentarii care demisionează din partidele sa si piardă mandatul”.