spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeScandalul bulgaro-macedonean: Sofia acuză o isterie antibulgară

Scandalul bulgaro-macedonean: Sofia acuză o isterie antibulgară

-

Rugat să comenteze propunerea preşedintelui macedonean Stevo Pendarovski adresată guvernului ţării sale de a interzice intrarea în ţara sa a unui europarlamentar bulgar şi a unui număr nespecificat de alţi cetăţeni bulgari, preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat marţi că „Macedonia de Nord nu a deschis încă uşa” negocierilor de aderare la UE.

Aflat la Clubul Militar Central din Sofia, Radev a adăugat: „Acum înţelegeţi de ce am luptat atât de mult pentru ca drepturile bulgarilor macedoneni să fie protejate în Constituţia acelei ţări [Macedonia de Nord] şi pentru ca aceasta să fie o condiţie obligatorie pentru începerea negocierilor”.

Preşedintele bulgar a declarat că nu mai este suficient ca instituţiile macedonene să dovedească faptul că nu fac parte din campania antibulgară. „A sosit momentul să dovedească faptul că ele luptă activ împotriva acestei campanii”, a spus el. Radev i-a asigurat pe jurnalişti că toate mecanismele europene vor fi activate pentru ca ura şi isteria antibulgară din Macedonia de Nord să ia sfârşit.

În această dimineaţă, Academia Medicală Militară din Sofia a declarat pentru BTA că starea secretarului Clubului de Cultură Bulgară din Ohrid, Hristian Pendikov, se îmbunătăţeşte. El se află încă la terapie intensivă şi ar putea fi transferat într-o altă secţie în zilele următoare, a precizat spitalul. Pendikov a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Academia Medicală Militară (MMA) din Sofia după ce a fost atacat şi rănit grav săptămâna trecută în Ohrid. El a fost transportat cu avionul la MMA pentru tratament în ziua următoare. Agresiunea a avut loc după o serie de atacuri împotriva cluburilor culturale bulgare din Republica Macedonia de Nord şi a stârnit reacţii dure, în special din partea Sofiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img