Profesorul Adrian Peticilă de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a declarat duminică, la Buzău, la protestul pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru, demis de la conducerea Băncii de Gene, că se aştepta la piedici în calea proiectului, însă nu ”la o asemenea mişcare”, transmite news.ro.
”Mă aşteptam să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă. Din păcate, avem nevoie de sustinerea oamenilor, avem nevoie de Banca de Gene. Unii zic că avem bancă de gene la Suceava, dar acolo e un depozit, cu tot respectul pentru oamenii de acolo. O bancă de gene e afiliată la băncile europene, serveste intereselor naţionale. Mă aşteptam la piedici, dar nu la o asemenea mişcare. Tot respectul pentru directorul de la AFIR, dar la Banca de Gene avem nevoie de specialisti, ţara are nevoie de această bancă de gene. Ne conduc orgoliile si mai puţin lucrurile practice. Politicul ar trebui sa susţină aceste lucruri care sunt pentru siguranţa şi valoarea noastră naţionalăî. Suntem indignaţi. Există sustinere din mediul academic pentru domnul Vînătoru. Producem studenţi care aştaptă să vină să lucreze în ţară, în domeniul horticulturii, iar Buzăul e pe primul loc din punctul acesta de vedere”, a declarat profesor Adrian Peticilă.Circa o mie de buzoieni au protestat duminică faţă de demiterea cercetătorului Costel Vînătoru de la Banca de Gene şi aducerea în fruntea instituţiei a directorului AFIR, Adrian Chesnoiu, de profesie jurist, care recunoaşte că nu are competenţele necesare.
La mitingul de la Buzău la care participă peste 1000 de persoane nu ia parte şi cercetătorul Costel Vânătoru, demis de ministrul Agriculturii, deşi el a lucrat la proiectul privind înfiinţarea acestei instituţii iar prin efoturturile sale s-au aclimatizat şi păstrat circa 10 mii de soiuri de seminţe de plante. Costel Vînătoru a precizat duminică faptul că el a cerut să nu se organizeze un astfel de protest, însă le mulţumeşte oamenilor care îl susţin, reiterând ideea că banca de gene este un proiect naţional, nu unul politic.”Sunt preot, abia am iesit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulţumesc tuturor celor care susţin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de ţară. Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi în cercetare nu lucrăm pentru partide, nu producem seminţe sau răsaduri pentru partide ci pentru ţară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român. Toate partidele trebuie să susţină acest proiect, e de importanţă ştiinţifică, păstrează seminţele noastre, româneşti, în conditii de siguranţă pe termen mediu şi lung”, a declarat Vânătoru, la Antena 3.Circa 1000 de buzoieni participă duminică la un protest prin care vor să şi arate susţinerea pentru cercetătorul Costel Vânătoru, considerat părintele Băncii de Gene de la Buzău.Protestatarii au pancarte cu mesaje prin care îl susţin pe cercetătorul Costel Vânătoru şi prin care cer să se revină asupra deciziei ministrului Agriculturii de a-l demite.”Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, ”Ruşine să vă fie”, ”Nu ne otrăviţi copiii”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care le au buzoienii la protestul de susţinere pentru cercetătorul Costel Vânătoru. În mesajul de deschidere a protestului, primarul Buzăului, Constantin Toma, a atras atenţia că în acest moment doar 5 la sută din legumele şi fructele de pe piaţa românească provin din sămânţă românească iar asta nu face bine sănătăţii poporului. ”Sunt convins ca domnii Iohannis, Orban şi ministrul Agriculturii vor reveni asupra deciziei, pentru că asta nu e o Românie normală. Joi noapte, ca hoţii, l-au demis şi au trimis o un jurist să omoare această idee de salvare a agriculturii romîneşti”, a spus Toma.