spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaScandalul Băile "Neptun" din Băile Herculane: Ministrul Culturii îl acuză de minciună...

Scandalul Băile „Neptun” din Băile Herculane: Ministrul Culturii îl acuză de minciună pe primar și anunță schimbarea legii privind protejarea monumentelor istorice

-

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, afirmă că nimic nu poate justifica nepăsarea autorităţilor locale în faţa situaţiei critice a imobilului Băile „Neptun” din Băile Herculane şi anunţă că Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice va fi modificată, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase, transmite Agerpres.

- Reclama -

„Nimic nu poate justifica nepăsarea autorităţilor locale în faţa posibilităţii de a salva un monument istoric şi de a nu o face. Mai mult, există un proiect de punere în siguranţă a clădirii Băile Neptun realizat de Asociaţia Herculane Project şi însuşit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017. Din păcate, nu pot fi demarate lucrări fără acordul proprietarilor. La nivelul MCIN au fost constituite grupuri de lucru şi analiză pentru modificarea Legii 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase, precum şi pentru elaborarea Codului Patrimoniului. Urgentăm schimbarea legislaţiei, astfel încât clădiri de patrimoniu care reprezintă o parte importantă a identităţii noastre naţionale să poată fi salvate la timp”, a declarat ministrul Valer-Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al MCIN, transmis vineri AGERPRES.

- Advertisement -

Ministerul Culturii reaminteşte că terenul aferent Băilor Neptun se află în situaţii litigioase, „iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini” şi „mai mult, MCIN, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), a solicitat şi a fost informat ulterior că şi imobilul se află în aceeaşi situaţie”.

„Deşi în declaraţiile publice primarul din Băile Herculane a susţinut atunci că a solicitat MCIN şi nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări minimale, precizăm că acesta a transmis Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abia ulterior acelor declaraţii Autorizaţia de Construire emisă de autoritatea locală, deşi avea avizul din partea Direcţiei de Cultură Caraş Severin încă din anul 2017. Imediat după acest pas, Primăria trebuia să parcurgă paşii legali în vederea protejării imobilului, articolul 45, litera b, din Legea 422 / 2001, precizând clar acest lucru”, precizează MCIN.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img