spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăJustitieSCANDALUL AVOCAȚILOR OFIȚERI ACOPERIȚI/ Judecători: Întoarce România în timpurile negre

SCANDALUL AVOCAȚILOR OFIȚERI ACOPERIȚI/ Judecători: Întoarce România în timpurile negre

-

Acceptarea acoperitilor in randul avocatilor intoarce Romania in timpurile negre in care drepturile omului erau simple slogane, cinic promovate, afirmă pe facebook Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

CITEȘTE ȘI:#SRIGATE/ DEZVĂLUIRI BOMBĂ/ ATAC FĂRĂ PRECEDENT LA INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI: SRI vrea să racoleze avocații ca ofițeri acoperiți

AFIRMAȚIILE DANEI GÎRBOVAN:

Citesc acum modificarile la legea avocatului si observ ca din varianta trecuta de Senat s-a eliminat interdictia avocatilor de a fi agenti acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Parlamentul trebuie sa explice public de ce vrea sa permita serviciilor secrete sa aiba agenti acoperiti ca avocati. Ce garantii efective ale dreptului la aparare are un om daca avocatul ar putea fi controlat de un serviciu secret?

De asemenea, am citit ca s-a eliminat si prevederea ca avocatii sa declare relatia pe care au avut-o cu fosta Securitate comunista.

Colapsul comunismului a avut loc doar in urma cu 26 de ani si, in lipsa unei legi a lustratiei, lucratori acoperiti ai Securitatii comuniste au ramas activi nu doar in politica, ci si in magistratura, continuandu-si relatia cu serviciile secrete post-decembriste. Unii dintre acestia e posibil sa fi devenit avocati.

O minima transparenta si respect fata de regulile democratiei ar impune macar ca relatia avocatilor cu fosta Securitate comunista sa fie publica, pentru ca cetatenii sa stie lucrul acesta cand isi aleg un avocat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img