SCANDALUL ARESTĂRII ȘEFULUI NISSAN: Case pentru boss la Rio, Beirut, Paris și Amsterdam

0
19

O filială a Nissan Motor a cheltuit 17,8 milioane dolari (15,5 milioane euro) pentru locuinţe pentru preşedintele grupului, Carlos Ghosn, arestat luni, la Tokyo, pentru presupuse nereguli fiscale, informează presa niponă, citată de EFE și Agerpres.

Tranzacţiile ar fi fost realizate prin intermediul unei filiale olandeze constituite în 2010 integral de către producătorul nipon, aparent cu scop de investiţii, care ar fi achiziţionat locuinţe în Rio de Janeiro (Brazilia) şi în Beirut, după cum au declarat surse apropiate cazului pentru cotidianul economic japonez Nikkei.

Conform NHK, de asemenea, ar fi fost achiziţionate case în Paris şi Amsterdam „fără vreun motiv comercial legitim”.

Fiscul din Tokyo, care l-a reţinut luni pe directorul franco-brazilian de 64 de ani, crede că aceste costuri ar face parte din veniturile pe care Ghosn nu le-a declarat reglementatorului bursier din capitala Japoniei în ultimii cinci ani, potrivit agenţiei Kyodo.

Suma care nu ar fi fost declarată s-ar ridica la 5 miliarde yeni (38,7 milioane euro/ 44,4 milioane de dolari), ceea ce constituie o încălcare a normelor privind instrumentele financiare din Japonia pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, o amendă de 10 milioane de yeni (77.580 euro) sau ambele.

Conform legii care reglementează acest delict, o companie poate primi o amendă de până la 700 milioane yeni (5,4 milioane euro).

Conform presei locale, Fiscul şi Nissan ar fi semnat un acord de negociere pentru ca autorităţile să nu acuze producătorul sau să prezinte acuzaţii care să implice sancţiuni mai mici pentru cei suspectaţi sau acuzaţi, în cazul în care cooperează în timpul investigaţiilor.