Scandalul alocațiilor îngroapă guvernul olandez

0
25
Dutch Prime Minister Mark Rutte holds documents during a parliamentary debate on the coronavirus crisis (COVID-19), in The Hague, on May 20, 2020. - Four European countries will propose a tougher alternative to a huge Franco-German fund to help the economy through the coronavirus crisis, Dutch Prime Minister Mark Rutte said on May 20, 2020. French President and German Chancellor proposed on May 18, 2020 a 500-billion-euro ($546 billion) fund to mend an economy devastated by the pandemic. (Photo by Bart MAAT / ANP / AFP) / Netherlands OUT (Photo by BART MAAT/ANP/AFP via Getty Images)

Liderul Partidului laburist olandez (PvdA), Lodewijk Asscher, şi-a anunţat joi demisia, pe fondul unui vast scandal legat de administraţia fiscală a ţării, ceea ce a pus guvernul în dificultate, relatează AFP şi Reuters conform Agerpres.

Potrivit presei olandeze, guvernul de centru-dreapta al premierului Mark Rutte urmează să decidă vineri dacă va demisiona sau nu din cauza ‘scandalului alocaţiilor’ (‘toeslagenaffaire’ în olandeză), în care câteva mii de familii au fost acuzate în mod eronat de fraudă între 2013 şi 2019.

Ministru al afacerilor sociale şi al ocupării forţei de muncă în cea mai mare parte a acestei perioade, Asscher a apreciat într-un interviu postat pe Facebook că ”discuţiile recente despre rolul său în acest caz” nu i-au mai permis să-şi îndeplinească atribuţiile de lider al PvdA, pe care îl exercita din 2016.

De asemenea, el a indicat că nu mai este candidat la o posibilă realegere şi că se retrage din calitatea de cap de listă a partidului pentru următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 17 martie. Totuşi, el îşi va păstra locul de deputat în camera inferioară a parlamentului până la alegeri, care urmează să determine componenţa următorului guvern.

Potrivit raportului unei comisii parlamentare de anchetă publicat în decembrie, funcţionari au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, înainte de a le constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro.

Unii dintre părinţii în cauză au suferit ulterior probleme financiare grave. „Nu, nu ştiam că autorităţile fiscale lansaseră o vânătoare ilegală împotriva a mii de familii”, a afirmat joi Asscher.