Partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a anunţat marţi că a înaintat plângere penală împotriva cancelarului Angela Merkel pentru abuz în funcţie, în urma declaraţiilor acesteia despre alegerea şefului executivului regional din landul Turingia cu sprijinul AfD, relatează agenţia EFE.
O a doua plângere penală împotriva lui Merkel a fost formulată de acelaşi partid, care consideră că şefa executivului federal l-a constrâns pe premierul ales al Turingiei, Thomas Kemmerich, să demisioneze după scandalul declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor aleşilor extremei drepte.
Într-o declaraţie dată în timp ce se afla în vizită în Africa de Sud, Merkel a calificat drept ”impardonabil” faptul că un şef de executiv regional este ales cu voturile extremei drepte şi a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi convocarea alegerilor anticipate în acest land. Ea a mai menţionat că ”profunda convingere” atât a ei cât şi a partidului din care provine, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), este că ”nu trebuie obţinute majorităţi cu sprijinul AfD”.
”Dat fiind că doamna Merkel nu mai ocupă o funcţie relevantă în interiorul CDU (…), ne aflăm în faţa unui caz clar de abuz în funcţie cu încălcarea egalităţii de şanse pentru partide”, a declarat copreşedintele AfD, Jorg Meuthen. La rândul său, Tino Chrupalla, ales recent în conducerea colegială a AfD, a remarcat faptul că ”nu este pentru prima dată când cancelarul încalcă legea”.
Primind voturile Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ale AfD şi ale propriului partid liberal FDP, Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe fostul premier al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi.
După ce alegerile regionale din acest land s-au încheiat fără un învingător clar, Bodo Ramelow a crezut că urma să fie reales la conducerea unui guvern minoritar de stânga, el mizând pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă, întrucât partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au respins mereu orice alianţă sau cooperare cu extrema dreaptă. Mai mult, au acceptat diverse alianţe între ele tocmai pentru a izola extrema dreaptă.
Alianţa de facto creată astfel în landul Turingia între conservatori, liberali şi extrema dreaptă, descrisă de presa germană drept un ”cutremur politic”, a fost sancţionată şi de succesoarea lui Merkel la conducerea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a sugerat că filiala locală a acestei formaţiuni a acţionat fără să respecte consemnele de la centru