Un proiect de ordin al Ministerului Transporturilor ar putea bloca accesul turiştilor la vacanţe ieftine, deoarece scumpeşte şi complică transportul cu autocarul, afirmă oficialii unui important turoperator.
Un proiect de ordin al ministrului Transporturilor, care îşi propune să reglementeze transportul cu autocarul în România, va creşte costul transportului cu autocarul, va bloca accesul turiştilor cu bugete mici la vacanţe şi va îngreuna circulaţia turiştilor străini, au acuzat miercuri oficiali ai Christian Tour.
În 10 octombrie, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat, pentru dezbatere publică, un proiect de ordin al ministrului Transporturilor prin care se doreşte reglementarea suplimentară a transportului cu autocarul.
Proiectul a fost iniţiat de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi are nevoie doar de semnătura ministrului pentru a fi pusă în aplicare.
Unul dintre articolele proiectului prevede că ”pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componenţa grupului trebuie să rămână aceeaşi”. Prevederea ar creşte semnificativ costurile turoperatorilor şi va restricţiona accesul la vacanţe al turiştilor cu buget redus.
”Cu alte cuvinte, dacă o agenţie de turism vrea să transfere turişti din zona Moldovei la Bucureşti pentru o cursă charter către Grecia sau Turcia, autocarului îi va fi interzis prin lege să oprească în oraşele prin care trece pentru a îmbarca turiştii. Astfel, un turist din Bârlad va fi obligat să se urce într-o cursă regulată până la Iaşi pentru a prinde autocarul de transfer către Bucureşti care, culmea, va trece prin oraşul său fară să poată opri”, spune turoperatorul într-un comunicat de presă.
Turoperatorii mai sunt obligaţi să completeze formularul de călătorie, cu lista completă a pasagerilor, cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei.
”Dacă acest proiect, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat de către Ministrul Transporturilor, autocarele care transferă turiştii de la aeroport la hoteluri, între staţiuni sau în circuite interne şi pelerinaje, nu îi vor mai putea îmbarca pe turiştii care s-au hotarât să călătorească cu mai puţin de 24 de ore înainte de începerea programului turistic”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii turoperatorului susţin că acest proiect va lovi grav inclusiv programele de pelerinaj religios desfăşurate în România de către culte şi va strica imaginea a României în ochii turişilor străini.
Astfel, dacă un grup de turişti străini va ateriza pe un aeroport din România şi va fi preluat de acolo cu un autocar de transfer, autovehiculul nu va mai putea să oprească la fiecare dintre hotelurile în care sunt cazaţi turiştii, ci doar la unul singur, urmând ca turiştii să se descurce pe cont propriu mai departe, susţine turoperatorul.