Sfântul Scaun renunță la imunitatea diplomatică a nunțiului din Paris, acuzat de hărțuire sexuală.

“Ministerul Afacerilor Externe, care a trimis Sfântului Scaun cererea de a-i retrage imunitatea diplomatică nunțiului apostolic din Franța, cerere prezentată de procurorul Republicii din Paris, a primit din partea Sfântului Scaun confirmarea privind renunțarea la imunitate din cauza procedurii în cauză”, a declarat un purtător de cuvânt de pe Quai d’Orsay, potrivit Agenţiei France Presse. 

Cazul a explodat pe data de 24 ianuarie, când Procuratura din Paris a deschis o anchetă împotriva diplomatului de la Vatican pentru “agresiune sexuală”, în urma unei plângeri depuse de municipalitatea capitalei franceze. La 17 ianuarie, cu ocazia tradiționalelor urări de început de an adresate la Hotel de Ville de primarul Parisului, Anne Hidalgo, autorităților civile, diplomatice și religioase, reprezentantul diplomatic al Vaticanului, în calitate de decan al corpului diplomatic din Republica Franceză, l-a însoţit pe primul cetăţean al Parisului, aşa cum prevede protocolul, de la biroul său până în sala de primire.
 

În acele momente, se pare că prelatul ar fi “întins mâna” în mod repetat, atingându-l pe un tânăr angajat al biroului pentru relații internaționale al municipalității din Paris, Mathieu de La Souchère, care a depus apoi o plângere. Acest prim raport a fost urmat apoi de altele. Apărarea a cerut în mod repetat ca nunţiului să-i fie retrasă imunitatea, cazul fiind preluat apoi de guvernul francez. În același timp, Monseniorul Ventura a fost audiat pentru prima oară la cererea sa de către anchetatori, iar apoi, în aprilie, a fost de acord să se întâlnească cu câţiva din acuzatorii săi la comisariatul din Paris. La jumătatea lunii iunie, nunțiul de la Paris l-a salutat și pe Papă, la Roma, în cadrul audienţei acordate de Francisc tuturor reprezentanților diplomatici.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?