spot_img
32.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăActualitateScandal pe vaca de muls comisioane din PNRR

Scandal pe vaca de muls comisioane din PNRR

-

Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea programului de rezilienţă, citând cazurile recente în care organismele de reglementare au pedepsit aceste bănci pentru că au format carteluri, transmite Bloomberg conform Agerpres.

- Reclama -

Giganţi bancari precum JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. şi Barclays Plc au fost excluşi de la emisiunile de obligaţiuni prin care Comisia Europeană vrea să strângă aproximativ 800 de miliarde de euro pentru programul NextGenerationEU. În cadrul acestui program, Executivul comunitar ar urma să emită numai în acest an obligaţiuni în valoare de 80 de miliarde de euro. Cele zece bănci au fost temporar excluse de la participarea la aceste tranzacţii foarte profitabile până când blocul comunitar va decide că au făcut suficient pentru a rezolva precedentele nereguli constatate de autorităţile de reglementare.

Această decizie are capacitatea de a modifica topul celor mai importante bănci din regiune, acordând comisioane importante unor bănci mai mici şi influenţând chiar şi bonusurile bancherilor. Emisiunea de obligaţiuni de marţi, de pe urma căreia UE a strâns 20 de miliarde de euro, cea mai mare sumă strânsă vreodată la o singură tranzacţie, a generat comisioane de peste 20 de milioane de dolari pentru bănci, potrivit calculelor Bloomberg.

Emisiunile de obligaţiuni prin sindicalizare sunt o „vacă de muls” pentru bănci, subliniază Liam O’Donnell, analist la Aberdeen Standard Investments.

Printre băncile afectate de această decizie se regăsesc nume importante din industria bancară precum Deutsche Bank AG, Nomura Holdings Inc., UniCredit SpA, NatWest Group Plc, Natixis SA şi Credit Agricole SA

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...