spot_img
19.5 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăActualitateScandal maghiar în Ținutul Secuiesc

Scandal maghiar în Ținutul Secuiesc

-

Într-o scrisoare adresată locuitorilor din Odorheiu Secuiesc, dar expediată şi agenţiei ungare de presă MTI, primarul municipiului din Ţinutul Secuiesc, Árpád Gálfi, a declarat, luni, că nu va demisiona din funcţie, în ciuda faptului că grupul de consilieri care reprezintă aproape două treimi din consiliul municipal şi care l-a susţinut până în prezent, i-a solicitat săptămâna trecută să demisioneze.

- Reclama -

“Nu am văzut niciodată pe cineva să obţină rezultate, oprindu-se la jumătatea drumului, renunţând”, a declarat Árpád Gálfi.

“Cine poate crede în mod serios că un primar, care a muncit în ultimii 5-6 ani pentru a obţine o mulţime de bani din apeluri de proiecte provenite din surse externe, va demisiona tocmai când suntem pe punctul de a implementa proiectele planificate?”, a adăugat acesta.

După cum a explicat edilul, două dintre cele 15 proiecte europene câştigate de oraş au fost finalizate, în cazul a 6 proiecte au fost încheiate deja contractele pentru execuţie, iar pregătirea celorlalte proiecte este în curs de derulare.

Árpád Gálfi consideră că nu a împiedicat pe niciunul dintre colegii săi în activitatea sa.

“Dacă faptul că am cerut socoteală sau informare poate fi considerat, la Odorheiu Secuiesc, obstrucţionare, atunci îmi asum”, a adăugat primarul. Acesta şi-a exprimat nedumerirea că cineva a reuşit să creeze o distanţare între el şi fosta sa echipă.

Árpád Gálfi a remarcat că la Odorheiu Secuiesc “propaganda anti-Gálfi a devenit deja o industrie”, iar cei mai vocali critici sunt cei care ar fi putut face ceva pentru oraş, dar nu şi-au asumat responsabilitatea.

“Eu cred în Odorheiu Secuiesc şi vă rog respectuos să aveţi încredere în mine. Nu voi renunţa! Nici dumneavoastră nu trebuie să renunţaţi!”, a scris primarul.

La Odorheiu Secuiesc, un grup de civili şi antreprenori, care se bucurau de respect din partea comunităţii locale, l-au susţinut pe Árpád Gálfi, după ce, cu un an înainte de alegerile locale, Partidul Civic Maghiar (PCM) l-a exclus din partid pe primar. Grupul a lansat înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc, dar formaţiunea nu a reuşit să se înregistreze înaintea alegerilor locale din 2020. Prin urmare, au candidat în culorile POL (Partidul Oamenilor Liberi), un partid mixt, regional, din Transilvania, format la Târgu Mureş. Gálfi a câştigat un nou mandat cu 68,3% din voturi, iar POL a obţinut o majoritate de aproape două treimi în consiliul municipal. Restul mandatelor au fost împărţite între UDMR şi PCM.

Conflictele din cadrul primăriei din Odorheiu Secuiesc au ieşit la iveală după demisia de joia trecută a viceprimarului, Kinga Pálfi, şi a city-managerului, Sándor Albert, iar cu ceva timp mai devreme mai mulţi consilieri POL şi şeful Direcţiei de dezvoltare şi investiţii din cadrul primăriei au demisionat.

Vineri, liderii gupului POL au ajuns la concluzia că Árpád Gálfi este inapt pentru funcţia de primar şi i-au cerut demisia.

Odorheiu Secuiesc are o populaţie de peste 34 000 de locuitori, din care 96% s-au declarat de etnie maghiară, la recensământul din 2011.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img