spot_img
27.6 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăDezvaluiriSCANDALUL LEGILOR SECURITĂȚII/SRI îți poate lua "date, indiferent de forma de stocare...

SCANDALUL LEGILOR SECURITĂȚII/SRI îți poate lua „date, indiferent de forma de stocare a acestora, informaţii şi, după caz, obiecte”. SRI poate avea asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar

-

Propunerile pentru noile legi privind securitatea națională produc un val de critici din partea societății civile. Acestea sunt incompatibile cu democrația și aduc aminte de perioada neagră a comunismului, spun activiștii conform Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Potrivit proiectelor – care nu au intrat încă în circuitul legislativ – persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice, ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI atunci când serviciu cere acest lucru, în cadrul operațiunilor sale.

La propunerea serviciului secret, s-a agreat ideea ca procurorul să poată intra în sediile SRI doar cu aprobarea șefului statului, iar ofițerii serviciului să poată fi anchetați, percheziționați sau reținuți doar de anumiți procurori agreați. Nu e clar, din informațiile publicate până în prezent, cine ar urma să fie aceștia.

Altă propunere este ca anchetatorii să poată intra într-un sediu al serviciului secret doar după informarea prealabilă a șefului SRI.

Tot în proiect se mai arată că „în cadrul Serviciului pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii” și serviciul este autorizat „să solicite persoanelor fizice şi juridice, în condiţiile prezentei legi, date, indiferent de forma de stocare a acestora, informaţii şi, după caz, obiecte”.

Altă propunere prevede înființarea sub patronajul SRI de organizații neguvernamentale.

„Serviciul poate avea în coordonare, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea strictă a prevederilor legale, o regie autonomă, precum şi asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...