spot_img
25.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeScandal la radioul public bulgar după ce o jurnalistă l-a pus în...

Scandal la radioul public bulgar după ce o jurnalistă l-a pus în dificultate pe procurorul general: Tâmpiților, tâmpiților

-

Ziariști de la postul public de radio și de la alte instituții au protestat în fața clădirii radioului în apărarea libertății de exprimare și împotrivă deciziei conducerii de a o scoate de pe post pe Silvia Velikova, cunoscuta moderatoare a emisiunii informative de dimineața „Înăintea tuturor” . Velikova a fost suspendată fiindcă i-a pus intrebari dificile procurorului general. Motivul invocat de reprezentanții radioului public de la Sofia a fost, însă, că nu are o poziție obiectivă și de aceea i s-a interzis să se exprime pe tema justiție, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Jurnalistii din radio nu au vrut sa ii ia locul, așa că vineri mai multe ore postul public nu a transmis nimic „din motive tehnice”.

La protest au participat lideri ai opoziției de dreaptă și președintele Uniunii judecătorilor Kalin Kalpakciev.

Ca o reacție la declarația de protest a lucrătorilor de la radio și a Asociației ziariștilor europeni conducerea și-a anulat decizia dar a numit încă un ziarist în sectorul justiție „în vederea asigurării pluralismului”.

Între orle 6 și 11 când Silvia Velikova urma să conducă emisiunea informativă „Înăintea tuturor” postul public nu a mai funcționat. Pauza este fără precedent în istoria radioului. Ea se datorează, se pare, refuzului tuturor moderatorilor de a prelua emisiunea Silviei.

Ziarista a declarat că asupră sa au fost exercitate presiuni să-și ia concediu până când va fi confirmată alegerea în postul de procuror general a singurului candidat – actualul șef al Parchetului specializat (anticorupție și crima organizată) Ivan Gheșev. Este cunoscută atitudinea critică a ziaristei fața de candidatul acuzat de către opoziția de nerespectarea libertăților democratice.

La Sofia au loc zilnic proteste anti-Geșev și antiproteste la care participă bătăuși în bluze negre. Colegi ai Silviei au declarat că presiunea din afara radioului asupră ziariștilor a crescut.

Surprins de acțiunea de protest, primul ministru, care este și lider al partidului GHERB Boiko Borisov a declarat că nu-l cunoaște noul director al Radioului public dar este gată să-i ceară demisia dacă situația nu va reveni la normal.

El a mai spus „Tâmpiților, tâmpiților – este cuvântul potrivit. Mi se pare că au acționat într-un mod intenționat.”

Premierul nu a răspuns la întrebarea dacă socotește că procuratura sau unii oligarhi ar fi responsabili pentru înlăturarea eșuată a ziaristei.

După ce a devenit cunoscută poziția lui Borisov șeful programului „Orizont” Nikolai Krăstev a demisinat.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...