Scandal între șeful DGA și ministrul de interne

0
110

Şeful DGA, Cătălin Ioniţă, transmite o scrisoare deschisă în care acuză faptul că schimbările pe care vrea să le facă ministrul Carmen Dan în structura pe care o conduce, îl vizează de fapt pe el. Acesta descrie şi momentul din 2018, când s-a aflat între Carmen Dan şi Mihai Tudose şi acuză că a fost silit să scrie demisia de la Poliţia Română, aflând din presă că a fost a schimbat. Carmen Dan s-a arătat vineri nemulţumită de activitatea DGA, spunând că ministerul are nevoie de o instituţie de integritate, “nu de un alt parchet”, transmite Mediafax.

Ministrul de Interne Carmen Dan face declaratii de presa, joi, 11 ianuarie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Câteva dintre declaraţiile lui Cătălin Ioniţă:

– “prezentarea mincinoasă făcută de ministru în luna ianuarie 2018 când în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Române. Iată, vă prezint un raport înregistrat din data de 11.01.2018 din care reiese clar faptul că nu sunt de acord”

– “Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea ca Inspector General însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a I.G.P.R. creau tensiuni permanente”

– „Am aflat imediat de faptul că, faţă de şeful Poliţiei Române se desfăşoară activităţi de supraveghere operativă, deasemenea şi asupra familiei mele, existând martori şi probe video în acest sens. Am înştiinţat conducerea D.G.P.I., însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră”

– „Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcţie chiar înainte de o deplasare în S.U.A. la misiunea O.N.U., spunându-mi-se să plec liniştit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia”

– “Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre ameninţările pe care le-am primit au fost şi cele legate de înscenarea unui dosar penal la D.N.A., prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată înainte ca orice organism de specialitate să se pronunţe”

– Cu privire la afirmaţia că din 1495 suspecţi, 174 sunt lucrători M.A.I., 24 având funcţii de conducere, precizez că în majoritatea dosarelor prezenţa unui cadru M.A.I. este însoţită de participaţia unuia sau a mai multor suspecţi ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Aşadar afirmaţia că doar 10% din suspecţi sunt cadre M.A.I. este vădit neprofesionistă”

Întrebat de MEDIAFAX de ce a decis să iasă acum public, chestorul principal de Poliţie, Cătălin Ioniţă a declarat: “Sunt un ofiţer de onoare şi am înţeles să îmi fac datoria acolo unde atribuţiile de serviciu mă obligă să îmi fac datoria, însă lucrurile care s-au acumulat până în ziua de vineri şi care au culminat cu raportul de vineri înseamnă mult prea mult. O fac acum pentru că este implicată instituţia. Pentru că mesajele primite din partea colegilor mei sunt unele de disperare. Rolul e de a proteja etica şi integritatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.(…) Trebuie să înceteze minciunile, manipulările şi mascarada care se face în minister ”.

Cătălin Ioniţă a mai afirmat că a avut o discuţie cu ministrul Carmen Dan zilele trecute. “Am aşteptat să fiu primit la doamna ministru şi i-am spus aceste lucruri într-o discuţie tete-a-tete, apoi în şedinţa de comandă a întregului minister, în ziua de marţi, am spus că aceste lucruri trebuie să înceteze, că sunt un ofiţer care am intrat în Academia de Poiţie în condiţiile în care era o concurenţă acebă, că am avut o carieră impecabilă până în 2018” a mai spus Ioniţă.

“Doamna ministru a continuat să prezinte o situaţie eronată asupra rezultatelor şi activităţii desfăşurate în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, de colegii mei şi am spus că este necesar să fie corect informată penetru că atât măsurile preventive, cât şi cele de combatere au fost apreciate atât de conducerea ministerului, la ultimul bilanţ al DGA, cât şi de unităţile de parchet. Iar aceste lucruri trebuie să reprezinte măcar o ipoteză care să însemne că trebuie să fim extrem de precauţi şi de aplicaţi când propunem modificări organizatorile asupra DGA”.