Scandal între premier și ministrul Muncii pe șomajul tehnic al avocaților, notarilor și executorilor judecătorești

0
270

Premierul Ludovic Orban a refuzat introducerea pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi a unui proiect de OUG propus de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care, potrivit ministrului, ar urma să permită avocaților, notarilor și executorilor judecătorești să beneficieze de șomaj tehnic pe perioada stării de urgență, cerând ca mai întâi să se facă o „evaluare clară” a modificărilor legislative în domeniu considerate necesare, transmite Profit.ro.

„(…) vă rog, dacă apreciați oportun, să îmi permiteți să adăugăm pe ordinea de zi suplimentară o ordonanță de urgență pentru modificarea, completarea Ordonanței 32/2020. Sunt necesare câteva clarificări vizând avocații, notarii și executorii judecătorești, pentru ca aceștia să poată beneficia de sprijinul financiar pe care Guvernul îl acordă atât celor intrați în șomaj tehnic, adică angajaților, companiilor care solicită șomaj tehnic, cât și altor profesioniști. Definiția „alți profesioniști” a avut nevoie de câteva clarificări…”, a spus Violeta Alexandru în debutul ședinței de Guvern. OUG nr. 32/2020 prevede că „Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020”.

Continuarea dialogului Orban-Alexandru: Ludovic Orban conform Profit.ro:

Doamnă ministru, aveți acordul domnului ministru al Justiției?

Violeta Alexandru: Da, dar simt nevoia… Da, răspunsul este da, însă simt nevoia să vă precizez, din teritoriu, domnule premier, mai sunt semnale de la colegii mei din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și de la AJPIS-uri care îmi ridică, din practică, câteva probleme pe care trebuie să le clarificăm și pe acelea într-o ordonanță de urgență viitoare…

Ludovic Orban: Atunci, doamnă ministru, dacă mai apar probleme în aplicare, aceste probleme trebuie să fie inventariate la nivel național, trebuie să vedem dacă avem nevoie de clarificări suplimentare, dar nu de invenții ale unor funcționari cărora le este frică să-și asume răspunderea ca să ia deciziile de intrare în dreptul de acordare a șomajului tehnic, dacă există neclarități, dacă există, într-adevăr, probleme. Eu zic să le colectați…

Violeta Alexandru: Asta fac.

Ludovic Orban: … și să venim cu o modificare doar atunci când vom avea și aceste observații pe care le primim din teren în ceea ce privește aplicarea ordonanței. Ca atare, nu aprob astăzi intrarea pe ordinea de zi, la următoarea ședință, după ce aveți o evaluare clară a modului de aplicare și aveți eventuale clarificări suplimentare care trebuie introduse. Nu ne putem permite să modificăm ordonanța la fiecare ședință de guvern.