Scandal între Guvern și Fondul Proprietatea unde eminența cenușie este fostul ambasador SUA Mark Gitenstein pe compania de sare

0
184

Fondul Proprietatea intenționează să listeze la bursă o parte din acțiunile deținute la Salrom, iar Ministerul Economiei și-a dat acordul, cu trei condiții, a declarat pentru AGERPRES ministrul Economiei, Costin Borc, subliniind însă că interesele celor părți nu coincid.

„La Sare (Salrom n.r) s-a vorbit foarte clar. Fondul Proprietatea vrea să listeze și o parte din acțiunile lui. Astăzi la Sare 51% din acțiuni sunt deținute de statul român, 49% de Fondul Proprietatea. Nu s-a pus niciodată problema ca statul să renunțe la cei 51%. Noi ne-am dat, de altfel, acordul pentru listare și într-un mandat pe care l-am dat Adunării Generale a acționarilor. Interesele noastre ca acționar majoritar nu coincid cu cele ale Fondului Proprietatea”, a afirmat Costin Borc.

Acesta a adăugat că ministerul a pus trei condiții pentru această listare, însă FP și-a dorit un acord fără condiții.

„Noi am pus câteva condiții. Una dintre condiții a fost clarificarea din punct de vedere legal a unei obligații ca în momentul în care Fondul Proprietatea listează 5% și statul să listeze 5% și noi am spus foarte clar: vrem să corectăm printr-o Ordonanță de Urgență această obligație, astfel încât noi să rămânem sigur cu 51%. A doua a fost: vrem să evaluăm terenurile care nu sunt incluse în capitalul social al Sării și să le introducem în capitalul social. Și a treia condiție a fost, pentru a se face listarea, să se treacă la standardele IFRS de contabilitate, un proces care ar dura o perioadă. Fondul Proprietatea și-a dorit un acord fără condiții. Noi am fost foarte clari că nu ne putem da acordul fără condiții și că acestea sunt condițiile în care putem să prevedem listarea Sării”, a explicat Costin Borc.