spot_img
0.7 C
București
miercuri, ianuarie 19, 2022
AcasăAnalizeScandal în USR-PLUS pe interesele imobiliare ale PNL în Timiș

Scandal în USR-PLUS pe interesele imobiliare ale PNL în Timiș

-

Fostul candidat al USR PLUS la Primăria Giroc, Timiș, Cristian Amza, îi acuză pe liderii de la nivel judeţean ai formaţiunii că fac presiuni asupra lui pentru a ceda scaunul de viceprimar liberalilor. El afirmă că ar fi primit funcţii la Primăria Timişoara sau CJ Timiş pentru a face loc candidatului PNL. Mai mult, Liderul PLUS Timiş, Raul Olajos, ar fi susţinut că funcţia în cauză trebuie cedată liberalilor, fiindcă aceştia au mari interese imobiliare în zonă, transmite DeBanat.

“Ca idee, în urma rezultatelor alegerilor locale, când Alianța USR PLUS a câștigat Consiliul Local, în fața PNL, respectiv pentru funcția de primar eu ieșind pe locul II, în fața lui Vîrtosu, în baza voturilor primite din partea cetățenilor a reieșit natural că trebuie să nu cedam poziția de viceprimar către alte formațiuni politice, mai slab clasate. La nivel de județ, a fost formată o comisie din reprezentanți USR și PLUS care a avut rolul de a negocia cu PNL împărțirea funcțiilor de vice pentru Timișoara și Consiliul Județean Timiș. La nivel local, au avut loc discuții informale cu PSD, PNL și Partidul Verde. Nu s-a reușit crearea unei majorități cu PNL, care sa ne susțină pe noi, nici Partidul Verde nu a dorit, iar PSD a spus ca preferă să lucreze cu mine și cu noi, mai degrabă decât cu Vîrtosu și PNL. Mandatul meu a fost să particip la aceste discuții și să transmit colegilor din Consiliul Local care e statusul, ceea ce am și făcut. Ulterior, acum vreo trei sau patru săptămâni, într-o ședință a celor cinci consilieri locali USR-PLUS, discuția a ajuns la desemnarea persoanei ce urma sa fie susținută pentru funcția de vice și eu m-am bucurat de susținerea unanimă a colegilor.

Mai departe, Comisia de Negociere de la nivel județean a întâmpinat dificultăți (ca sa nu zic că a eșuat) în misiunea de a-l impune pe Cristian Moș ca vicepreședinte CJ, motiv pentru care, sâmbătă seara (ce-i drept cred ca de vreo zece zile, fusesem anunțat de creionarea unui nou scenariu) mi-a fost comunicat faptul ca Giroc trebuie să facă un pas în spate și să renunțăm la desemnarea pentru viceprimar, astfel încât să poate fi cerut de la Nica postul de vicepreședinte pentru Cristian Moș în schimbul oferirii postului de Vice la Giroc către PNL. Evident că mi-au fost oferite „compensații” de forma unei alte funcții în Primăria Timișoara sau în Consiliul Județean Timiș. Am precizat ca nu reușesc să identific nicio funcție din care sa pot ajuta Girocul și Chișoda măcar la fel de mult pe cât aș putea-o face din postura de viceprimar și am solicitat sa avem o discuție în cadru lărgit, cu toți cei 5 consilieri locali, Moș, Olajos, Fritz, discuție ce a avut loc ieri de la 10:30.” a menţionat Amza în mesajul intrat în posesia deBanat.

“Trebuie să cedăm Girocul pentru că PNL are interese imobiliare în zonă”

El continuă vorbind de “gafele și eșecurile echipei de negociere” de la Timişoara, dar şi de solicitarea liderului PLUS, Raul Olajos, de-a fi cedat Girocul liberalilor pentru că aceştia au afaceri imobiliare în zonă.

“Argumentele colegilor de la „Centru” au vizat „îngustimea viziunii noastre, care ne cramponăm de local”, faptul că Giroc va fi în centrul atenției pentru 2024, fiecare dintre ei recunoscând faptul ca nu au ajutat aproape deloc în campania aceasta, precizând însă ca rezultatele sunt mai degrabă rodul muncii echipelor naționale și al influenței Timișoarei, o mai redusă parte din rezultate fiind atribuite muncii filialelor locale, deci și ale muncii tale. Poziția noastră, a celor cinci, exprimata individual, după cum a judecat fiecare a fost fermă și am pus in vedere echipei de negociere să nu cedeze, pentru ca noi consideram că munca noastră nu poate fi dată la o parte și că nu înțelegem de ce Giroc trebuie să plătească pentru gafele și eșecurile echipei de negociere. Pentru că discuțiile deveneau sterile, s-a făcut o pauza până la ora 18:00, când discuțiile au fost reluate. La reluare, eu am precizat că îmi mențin poziția, invitându-i și pe colegi să își exprime opinia, daca s-au răzgândit sau nu, precizarea mea de dimineață fiind că fiecare dintre cei cinci colegi e liber să gândească și să decidă în speța de fața după cum considera necesar. A urmat Raul Olajos care a încercat să ducă discuția într-o zonă de proceduralitate, punându-i în vedere coordonatorului PLUS Giroc, Răzvan Constantin, să consulte membrii comunității despre oportunitatea „susținerii lui Amza ca  viceprimar într-o administrație pesedistă”, insistând pe faptul că dacă noi vom primi voturi din partea PSD, înseamnă că am făcut blat cu aceștia. Ciudat, la Timișoara, colegul meu Ruben Lațcău a fost votat de PSD, dar acolo nu a fost o problema de consultare a filialei…

Din toți cei cinci consilieri locali, Răzvan Constantin a ales sa se dezică de noi, motivul pentru care a făcut-o numai el îl știe, eu pot doar sa intuiesc.

Pe scurt și îți mulțumesc că ai citit până aici, ne aflăm în etapa în care cei doi președinți de filiale județene (fără acordul birourilor județene) vor să sprijinim pentru Viceprimar candidatul PNL, Dan Vîrtosu, fost vicepreședinte PSD Giroc, până în 2016, implantat in PNL înainte de campania pentru locale și ai cărui colegi consilieri fiind de fapt reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari. De altfel, Raul Olajos a subliniat că trebuie să cedam Girocul pentru că PNL are interese imobiliare majore in zona și îl vor. Eu unul nu voi putea face asta! După trei ani in care am pus bazele USR în Giroc alături de o echipa mică dar inimoasă, după luni întregi în care am fost terfelit prin toate grupurile de Facebook, după ce inclusiv familia mea a fost amenințată, după ce toată munca noastră din campania asta de la locale este acum tranzacționată, eu nu sunt dispus sa stau sluj în fața „Centrului”.

Lucrurile sunt simple: din poziția de vice vom putea să punem în aplicare proiectele pentru care ne-am asumat candidaturile, vom putea sa le arătam girocenilor și chișozenilor ca nu toți aleșii locali își urmăresc interesul propriu.

Nu știu ce vei decide la consultarea de față. Nu o sa aflu niciodată și statutar vorbind, îmi scapă efectul juridic al unei astfel de consultări. Sigur, în cazul în care rezultatul va fi că e utilă ploconirea în fata PNL-ului, probabil se va utiliza pentru creșterea presiunii asupra noastră, a celor 4 încă ramași în picioare. Pe de alta parte, în cazul în care rezultatul va fi că e util să nu ratam ocazia și să intrăm acum în administrația locală, printr-o candidatura la viceprimar, probabil că vor arunca rezultatul la gunoi.

Știu ca și pe grupul vostru intern au apărut mizerii legate de blaturi și legături între mine și Toma/ PSD, evident fără nicio dovadă, că doar e ușor să se dezinformeze, dar lucrurile aici sunt mai importante decât Amza, Constantin, Toma, Vîrtosu, Moș si Olajos. Aici e vorba de aproape 1.700 de voturi pe care acum le aruncăm la gunoi, este vorba despre girocenii și chișozenii care și-au pus speranța în noi și care nu au făcut-o pentru ca acum noi să îi vindem pentru o funcție personala”, a încheiat Amza

- Advertisment -

Must Read

Provincia canadiană Quebec va introduce o taxă pentru nevaccinați

0
Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o "contribuţie la sănătate" şi...