Scandal în negocierile UK-UE: Tweetul care a enervat Bruxellesul

0
640

Un tweet provenind din Downing Street şi acuzând Uniunea Europeană că şi-a ‘schimbat’ poziţia de negociere cu Marea Britanie asupra viitoarei lor relaţii a provocat iritare la Bruxelles, o sursă acuzând chiar Londra ‘de lipsă de onestitate’, potrivit France Presse citată de Agerpres.

În această postare pe Twitter publicată marţi seară, serviciul de presă al premierului britanic din Downing Street 10 îi atrage atenţia negociatorului-şef al Comisiei pentru Brexit, Michel Barnier, asupra faptului că acesta nu mai pare dispus să ofere Regatului Unit un acord de liber-schimb similar cu cel încheiat recent de UE cu Canada, cu taxe mai inferioare.

‘În 2017, UE a arătat că un acord de liber-schimb de tipul celui canadian este singura relaţie disponibilă pentru Regatul Unit. Acum ei spun că aceasta nu s-a propus. Ce s-a schimbat, Michel Barnier?’, se întreabă serviciul de presă al premierului britanic pe reţeaua socială.

Acest tweet a fost primit ‘într-un mod extrem de negativ’ la Bruxelles, potrivit unui responsabil UE, care – sub rezerva anonimatului – a calificat mesajul de la Londra drept ‘profund fals şi lipsit de onestitate’. ‘Este greşit să se spună că ne-am schimbat poziţia’, a insistat acesta.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, intrând într-o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului, timp în care va continua să aplice normele europene. Cele două părţi au planificat în această perioadă să negocieze un acord de liber-schimb.

Londra şi Bruxellesul şi-au exprimat într-o declaraţie comună voinţa de a încheia un parteneriat ‘ambiţios’, fără taxe vamale şi fără cote. Dar pe măsură ce devin mai clare, poziţiile lor de negociere se îndepărtează.