Scandal în Marea Coaliție de la Berlin

0
264

Şefa creştin-democraţilor (CDU) din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, i-a criticat dur duminică pe social-democraţi (SPD) pentru că încearcă să împingă spre stânga coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel, acuzându-i că se gândesc mai mult la ei decât la ţară, relatează Reuters și Agerpres.

Cele două partide vor decide în următoarele câteva săptămâni dacă alianţa lor de centru mai poate continua sau nu, după ce SPD şi-a ales la conducere doi co-preşedinţi mai de stânga, care au cerut noi politici în privinţa climei, investiţiilor şi salariului minim.

Şefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, protejată a lui Merkel, a atacat SPD pentru lipsa de angajament faţă de coaliţie, dar nu le-a respins totuşi solicitările.

„La fel cum nu poţi să fii doar puţin însărcinată, nici nu poţi să fii doar puţin la guvernare”, a declarat ea pentru Bild am Sonntag, adăugând că CDU a respectat acordul de coaliţie şi se aşteaptă de la SPD să facă la fel.

„Această coaliţie este pentru ţară, nu terapie anti-traumă pentru partidele de guvernământ”, a mai declarat ea pentru săptămânalul citat.

Comentariile sale nu fac decât să tensioneze debutul discuţiilor asupra coaliţiei, care ar putea avea loc săptămâna viitoare, deşi majoritatea comentatorilor sunt de părere că partidele ar putea ajunge la un acord cel puţin asupra unora dintre politici.

Prăbuşirii acestei alianţe vechi de 18 luni ar putea duce la un guvern minoritar sau la alegeri anticipate, ameninţând instabilitatea în cea mai mare economie a Europei, într-un moment în care mulţi se tem de forţa partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Angela Merkel, care a fost cancelar al Germaniei în ultimii 14 ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat.