Polonia a anunţat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri israelian la Varşovia după ce ambasada Israelului a calificat drept „imorală” a nouă lege poloneză care ar putea bloca restituirea de bunuri confiscate de naziştii germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP conform Agerpres.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei, Pawel Jablonski, a declarat duminică la televiziunea publică TVP că, în cadrul întâlnirii prevăzute pentru luni, guvernul polonez îi va explica însărcinatului cu afaceri Tal Ben-Ari Yaalon „într-un mod factual despre ce este vorba”.
„Considerăm că, din păcate, avem de-a face aici cu o situaţie pe care unii oameni politici israelieni o exploatează în scopuri politice interne”, a adăugat el.
Joi, după adoptarea proiectului de către deputaţii polonezi, ambasada israeliană a scris pe Twitter că „această lege imorală va afecta grav relaţiile” dintre cele două ţări.
Ea „va face de fapt imposibilă restituirea de bunuri evreieşti sau cererea de indemnizaţie pentru supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii lor, precum şi pentru comunitatea evreiască a cărei patrie a fost Polonia timp de secole. Este de neînţeles”, a adăugat ambasada.
Autorii iniţiativei o consideră necesară pentru ca legislaţia să fie pusă în acord cu o decizie a Tribunalului Constituţional. Acesta a stabilit în 2015 că trebuie impusă o dată limită pentru orice contestare a unei decizii administrative. Legea prevede, prin urmare, o limită care porneşte de la 10 ani şi poate ajunge la 30 de ani, în funcţie de caz.
Vineri, Ministerul de Externe polonez a transmis că introducerea acestui termen limită va duce la „eliminarea abuzurilor şi a neregulilor care s-au produs la scară largă în procesele de privatizare” după căderea comunismului.
„Noile dispoziţii nu limitează cu nimic posibilitatea de a deschide acţiuni civile în justiţie pentru primirea de reparaţii, indiferent de naţionalitatea sau originea solicitantului”, a subliniat ministerul.
„Polonia nu este în niciun caz responsabilă de Holocaust, o atrocitate comisă de ocupantul german şi asupra cetăţenilor polonezi de origine evreiască”, a adăugat el.
În Polonia, unde şase milioane de cetăţeni, dintre care trei de origine evreiască, au fost asasinaţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către naziştii german, chestiunea restituirilor nu a fost nici acum reglată.