spot_img
18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateScandal cu marșul de "Ziua libertății secuiești"

Scandal cu marșul de „Ziua libertății secuiești”

-

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va organiza şi în acest an mitingul şi marşul comemorativ de Ziua Libertăţii Secuieşti, în data de 10 martie la Târgu Mureş – a declarat, vineri, preşedintele organizaţiei pentru agenţia ungară de presă MTI. Balázs Izsák a criticat faptul că organizatorilor nu li s-a permis participarea la şedinţa de vineri a comisiei de avizare a evenimentelor publice din Târgu-Mureş.

Preşedintele CNS a declarat pentru MTI că vineri a fost pentru prima dată în istoria evenimentului de la Târgu Mureş când organizatorilor şi presei nu li s-a permis să asiste la şedinţa comisiei de avizare compus din reprezentanţii autorităţilor, cu toate că în anii precedenţi au participat la aceste şedinţe.

- Advertisement -

El a precizat că, potrivit legilor, comisia poate modifica anumite elemente ale manifestării publice cu acordul organizatorilor. „Dacă noi nu vom fi prezenţi, cum vor putea să ne ceară consimţământul?” – a pus întrebarea preşedintele CNS.

Primarul municipiului Târgu Mureş, Zoltán Soós, a declarat agenţiei de presă Agerpres că el a respectat solicitarea jandarmeriei, permiţând participarea la şedinţă doar pentru membrii comisiei – compus din primar, secretarul general, reprezentanţii jandarmeriei şi poliţiei. „Participarea organizatorilor la şedinţa comisiei de avizare era un drept cutumiar în Târgu-Mureş, dar nu era legal” – a declarat primarul, citat de Agerpres.

- Advertisement -

El a mai precizat că desfăşurarea manifestării a fost aprobată fără oprirea traficului, prin urmare participanţii la marş vor trebui să se deplaseze pe trotuar.

CNS organizează în fiecare an, la 10 martie, Ziua Libertăţii Secuieşti la Târgu Mureş, unde adoptă un manifest prin care transmite legislativului român şi comunităţii internaţionale revendicarea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Recent, organizaţia a făcut apel la primarii maghiari din Ţinutul Secuiesc să arboreze în data de 10 martie steagul secuiesc pe faţadele primăriilor şi clădirilor publice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img