Scandal cu DNA-ul bulgăresc: Preşedintele ameninţă

0
200
Presidential candidate of the Bulgarian Socialist Party Rumen Radev walks with his wife Desislava after casting his vote at a polling station during a presidential election in Sofia, Bulgaria, November 13, 2016. REUTERS/Stoyan Nenov

Parlamentul din Bulgaria a adoptat, miercuri, o lege anticorupţie, cu zece zile înaintea de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, însă preşedintele Rumen Radev a anunţat că nu este de acord cu prevederile acesteia şi că o va bloca prin veto, informează Reuters.

Preşedintle Radev susţine că această instituţie, care va avea rolul de a investiga persoanele cu funcţii importante în stat, ar putea să nu fie independentă şi să fie chiar folosită de cei aflaţi la putere pentru a-şi persecuta opozanţii politici.

“Instrumentele implementate de noua lege sunt ineficiente. Ele nu reprezintă o lovitură asupra celor care hrănesc corupţia şi pot fi folosite ca o armă împotriva oamenilor care incomodează“, a declarat preşedintele bulgar săptămâna trecută, anunţând că se va opune noii legi.

Potrivit noii legi, pot fi investigaţi preşedintele ţării, premierul şi parlamentarii, precum şi consilierii municipali, directorii de spitale şi şefii vămilor din Bulgaria.

În ianuarie, Bulgaria va prelua, pentru următoarele şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.