spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăEconomieAgriculturaScădere spectaculoasă a prețului energiei după ce șefii companiilor de stat din...

Scădere spectaculoasă a prețului energiei după ce șefii companiilor de stat din domeniu au fost convocați la guvern

-

Prețul mediu al energiei pe piața spot a scăzut miraculos joi, pentru energia livrată vineri, cu peste 25%, de la recordul absolut de 507 lei/MWh înregistrat miercuri la 375 lei/MWh, în pofida faptului că joi dimineață România a importat și 1.600 MW (peste nivelul de miercuri) și că o unitate de producție de Rovinari a fost închisă din lipsă de cărbune. În plus, greva de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) continuă, ministrul energiei, Anton Anton, deplasându-se la fața locului pentru a încerca să detensioneze situația. Scăderea spectaculoasă intervine după ce miercuri după-amiază, după închiderea ședinței de tranzacționare care a stabilit recordul tuturor timpurilor la electricitate, șefii companiilor de stat din domeniu (care produc aproximativ 80% din energia tranzacționată pe plan intern) au fost convocați la guvern, transmite Profit.ro.

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare vineri, a ajuns la o medie 375 de lei pe MWh, în scădere cu 26% faţă de preţul energiei cu livrare joi, când s-a înregistrat recordul istoric de 507 lei pe MWh, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier OPCOM şi analizate de AGERPRES.

- Advertisement -

Preţul maxim orar este de 505 lei pe MWh, faţă de nivelul maxim de 650 de lei pe MWh, înregistrat pentru cel cu livrare joi.

În regiune, România rămâne ţara cu preţurile cele mai mari, alături de Ungaria (80,20 euro pe MWh). În Slovacia, preţul este de 65,86 euro pe MWh, iar în Cehia, de 63,66 euro pe MWh. România este cuplată la nivel de piaţă spot cu aceste trei ţări.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img