Sarkozy: Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa

0
260

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, lider al opoziției de dreapta în prezent, a estimat sâmbătă că nu poate „reproșa Crimeii” că „a ales Rusia” și a avertizat împotriva unui nou „război rece” cu Moscova, relatează AFP, transmite Agerpres.
„Avem o civilizație în comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rușii nu sunt interesele Europei cu Rusia”, a afirmat fostul șef al statului francez în cursul unei reuniuni la Paris a liderilor partidului de dreapta UMP, pe care îl conduce. „Nu vrem reizbucnirea unui război rece între Europa și Rusia”, a spus el, evocând tensiunile între Moscova și țările occidentale, ca urmare a conflictului din estul Ucrainei și a anexării Crimeii de către Moscova în martie 2014, după un referendum al populației locale.
„Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa”, a adăugat Sarkozy, estimând de altfel că „trebuie găsite mijloace pentru o forță de interpunere în scopul de a proteja rusofonii din Ucraina”.
„Ucraina trebuie să-și păstreze vocația de punte între Europa și Rusia. Ea nu are vocația să intre în Uniunea Europeană”, a afirmat el.