spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeSârbii din Kosovo, manifestație împotriva anulării dinarului sârbesc: Această decizie are ca...

Sârbii din Kosovo, manifestație împotriva anulării dinarului sârbesc: Această decizie are ca scop desființarea instituțiilor sârbe

-

Sârbii din Kosovo și Metohija au organizat un protest la Kosovska Mitrovica. Sârbii au atras atenția asupra poziției dificile în care au fost puși de deciziile autorităților provizorii de la Pristina, ceea ce le pune în pericol supraviețuirea în provincie.

Ei au subliniat că, dacă decizia de anulare a dinarului rămâne în vigoare, cetățenilor li se va refuza unul dintre drepturile fundamentale ale omului – dreptul la tratament.

- Advertisement -

„Printre voi se află astăzi medici, asistenți, tehnicieni, șoferi de ambulanță, personal auxiliar al instituțiilor noastre sanitare. Am venit să susținem protestul pașnic, democratic, magnific, de astăzi. De asemenea, am venit, după cum am auzit, să ne exprimăm nemulțumirea, dezacordul față de decizia unilaterală a autorităților de la Pristina de a desființa dinarul”, a spus doctorul Milović.

El a declarat că această decizie vizează direct poporul sârb.

- Advertisement -

„Această decizie are ca scop desființarea instituțiilor sârbe din aceste domenii. Această decizie nu este îndreptată numai împotriva poporului sârb, ci este îndreptată și împotriva comunităților minoritare care locuiesc aici și pot spune liber și față de o parte a albanezilor care primesc pensii în dinari. Și toate acestea se întâmplă în fața comunității internaționale, care a venit aici din 1999 cu Rezoluția 1244 pentru a stabili statul de drept, pentru a returna programele și pentru ca toți cei care trăim în Kosovo și Metohija să avem o viață pașnică și stabilă. ”, a spus Milović.

„Este și un prilej de a spune că această decizie nerezonabilă, nebunească a Pristinei îi va afecta în primul rând pe cei care sunt cei mai vulnerabili din societatea noastră – bătrânii, bolnavii, pensionarii, cei care primesc ajutor social, dar pot spune și studenți, elevilor. Și când vine vorba de lucrătorii din domeniul sănătății, nu este vorba doar despre salarii, ci despre cum ne vom aproviziona spitalul cu medicamente, materiale medicale, cum vom cumpăra alimente pentru pacienții noștri și pentru bolnavi”, a spus Milović.

Profesorul titular al Facultății de Economie Dragana Milenkovic a spus că decizia băncii centrale din Pristina este discriminatorie, motivată politic și amenință direct supraviețuirea poporului sârb din Kosovo și Metohija.

„Ca părinte, această decizie pune sub semnul întrebării modul în care părinții vor cumpăra alimente pentru copiii lor, cum vor primi studenții burse, cum și din ce vor plăti taxele școlare și pentru examene”, a adăugat Milenkovic.

Ea a subliniat că abolirea dinarului, care a fost bătut pentru prima dată în 1214 pe teritoriul Kosovo și Metohija, mai precis în Novi Brdo, înseamnă abolirea vieții pentru poporul nostru.

„Dacă vorbim despre decizia în sine, voi fi foarte direct. Dinarul a persistat aici chiar și în cele mai vechi timpuri de ocupație. Odată cu desființarea acesteia, sunt desființate veniturile personale ale angajaților, funcționarea universităților, școlilor, spitalelor și activităților economice. „Viața este abolită împotriva valorilor universale pe care se bazează UE modernă”, a spus Milenkovic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img