spot_img
1.8 C
București
duminică, decembrie 4, 2022
AcasăhighlightSabin Orcan, atac la Basescu

Sabin Orcan, atac la Basescu

-

Celor care au asistat aseară (n.red-luni seara pe B1 TV) la mica mea polemică televizată cu Traian Băsescu, în contextul discuţiei despre interceptări, le sunt dator cu câteva precizări, a scris luni noaptea pe facebook jurnalistul Sabin Orcan.

- Reclama -

POSTAREA LUI SABIN ORCAN DESPRE BASESCU: GRESESTE

OBA

O spun din nou şi, în rândurile ce urmează, o demonstrez: fostul preşedinte al României a greşit postând pe Facebook un citat apocrif din Constituţie. Chiar dacă poate părea minoră, eroarea trebuia corectată. Fie şi de dragul adevărului, dacă nu pentru a evita nişte argumente lipsite de sens.
Ce scria, duminică, domnul Băsescu? “Ordonanțele de urgenţă nu pot fi adoptate ÎN DOMENIUL… DREPTURILE, LIBERTĂŢILE şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”. (După cum se observă, din lipsa acordului la genitiv, fraza e grav trunchiată).
Ce spune, de fapt, legea fundamentală? Articolul 115, alineatul 6: “ORDONANŢELE DE URGENŢĂ nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, NU POT AFECTA regimul instituţiilor fundamentale ale statului, DREPTURILE, LIBERTĂŢILE şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”. (Am subliniat, cu majuscule, partea care ne interesează).
Cu alte cuvinte, se pot adopta ordonanţe şi în privinţa drepturilor şi libertăţilor, cu condiţia ca ele să nu fie AFECTATE!
În analiza publicată acum câteva zile, Dan Tăpălagă cade în aceeaşi capcană: “Potrivit unor experţi în drept penal consultaţi de HotNews.ro, marea problemă este că se reglementează prin Ordonanţă de Urgenţă în materia drepturilor fundamentale, FAPT INTERZIS DE CONSTITUŢIE”.
Repet, o asemenea interdicţie nu există! Recitiţi cu atenţie textul constituţional şi vă veţi convinge.
Ce se înţelege însă prin asta, numai Curtea Constituţională poate şti. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, A AFECTA înseamnă, între altele, A PREJUDICIA / A LEZA.
O “traducere” similară ne dă chiar ministrul justiţiei. Raluca Prună afirmă, tot pe Facebook, că “OUG adoptată vineri NU RESTRÂNGE drepturi şi libertăţi, ci tocmai LE FACE EFECTIVE”. Dacă o fi aşa sau ba, rămâne să stabilească judecătorii de la CCR…
Cert e că distinsa doamnă a ratat ocazia să tacă, adăugând că “DISCUŢIA DESPRE DREPTURI E UN LUX TEORETIC”.
O afirmaţie atât de stupidă (şi, totodată, periculoasă!) n-am auzit demult din gura unui oficial al statului român. Cu atât mai puţin din partea unui “tehnocrat”, absolvent nu doar de Drept, ci şi de Filosofie.
Cu riscul s-o plictisesc, îi reamintesc Ralucăi Prună că NU EXISTĂ DEMOCRAŢIE FĂRĂ DREPTURI. Inclusiv cel la “secretul corespondenţei”!

INREGISTRAREA EMISIUNII DE LA B1 TV

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img