spot_img
-4 C
București
luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAnalizeS-a oprit producția la cel mai mare zăcământ petrolier din Libia care...

S-a oprit producția la cel mai mare zăcământ petrolier din Libia care a aparținut Rompetrol, dar a ajuns la Repsol

-

Producția zăcământului petrolier Sharara, cel mai mare din Libia, a fost complet suspendată astăzi, în urma demonstrațiilor din acea locație, relatează Bloomberg, citând surse informate necunoscute.

- Reclama -

Câmpul de petrol Sharara are o capacitate de producție care depășește 300.000 de barili pe zi (bpd) și a produs ultima dată în jur de 270.000 de barili pe zi sâmbătă.

- Advertisement -

Motivul pentru oprirea producției este o dispută între două guverne rivale din Libia, iar Reuters a raportat anterior că protestatarii i-au forțat pe muncitori să reducă producția de petrol, care în cele din urmă s-a oprit complet.

Sharara a fost descoperit si exploatat de Rompetrol din 1980.

- Advertisement -

Exploatarea Sharara, una dintre cele mai mari din Libia, a fost o țintă frecventă pentru proteste politice locale și mai ample. Sharara este situată în bazinul Murzuq, din sud-estul Libiei. Este condusă de compania petrolieră de stat NOC prin intermediul companiei Acacus, împreună cu Repsol din Spania, Total din Franța, OMV din Austria și Equinor din Norvegia.

Câmpul petrolier El-Sharara, unul dintre cele mai mari din Libia, a făcut obiectul faimoasei creanțe Libia, pentru rambursarea căreia Ministerul Finanțelor Publice de la București s-au judecat cu moștenitorii omului de afaceri Dinu Patriciu, decedat în 2014.

Prima descoperire de țiței din perimetrul El-Sharara a fost făcută de către Rompetrol în 1980, care în același an a încheiat un contract de explorare și împărțire a producției cu compania petrolieră de stat a Libiei. Contractul s-a derulat până în 1992, când, din lipsa banilor pentru investițiilor masive necesare pentru dezvoltarea zăcământului, participația românească la El-Sharara a fost cedată spaniolilor de la Repsol. Valoarea lucrărilor de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră efectuate de statul român în Libia în perioada 1980-1992 a fost recuperată de Rompetrol SA de la Repsol în 1992, după preluarea concesiunii petroliere de către spanioli, și, potrivit autorităților, doar o mică parte din aceasta a fost virată la bugetul de stat. Ulterior, în 1998, Rompetrol SA a fost privatizată, fiind preluată de Dinu Patriciu, care după aceea a cumpărat și Petromidia, în 2001.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img