spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriRușii susțin implicarea americanilor în scandalul spioancei românce: De ce au pus...

Rușii susțin implicarea americanilor în scandalul spioancei românce: De ce au pus rușii subiectul ACUM pe tapet?

-

Portalul rusesc Sputnik susține că americanii ar fi implicați în afacerea de spionaj în urma căreia o moldoveancă a fost arestată în Rusia pentru un pretins spionaj în favoarea României.

- Reclama -

Carina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, a fost arestată de FSB, fostul KGB, fiind acuzată de spionaj în favoarea României.

- Advertisement -

Situația devine mult mai clară când descoperim că Țurcan a lucrat pentru Centrul pentru Reforme în Dreptul Comercial al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională — USAID. Ce este USAID? Să apelăm la marele cotidian The New York Times, cel care a acordat o atenție specială României, chiar zilele trecute: „USAID a fost creat în 1961 pentru a ajuta Statele Unite să câștige „inimile și mințile” cetățenilor din țările sărace prin acțiuni civice, ajutoare economice și asistență umanitară. Ca instrument de politică de război rece, agenția a fost, uneori, folosită ca un front pentru operațiunile și operatorii CIA”, scria, în 2014, The New York Times, sub semnătura lui Peter Kornbluh, director în National Security Archive.De fapt, surse privind adevărata activitate a USAID găsiți multe pe Internet. Deci pentru ei ar fi putut lucrat Țurcan, pentru CIA, nu pentru „spionajul românesc”. Dar mai e un argument forte în acest sens. Compania Inter Rao este o forță. Inter RAO a fost înființată în 1997 ca o filială a RAO UES din Rusia, care este responsabilă pentru exportul și importul de energie electrică. Cel mai mare acționar al societății este Rosneftegaz, care deține 27,6% din acțiuni. Alte 18,6% din acțiunile deținute de o altă companie de stat — FGC. Ca fapt divers, Inter RAO deţine, printre altele, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova, la Cuciurgan, scrie Sputnik.

Deci NU românii s-ar fi putut juca de-a infiltrările și spionajul în Rusia de capul lor, ci americanii. Dar, apare o problemă: de ce au pus rușii subiectul ACUM pe tapet și mai ales de ce a apărut ACUM în presă? Oare dacă s-ar fi petrecut așa ceva în SUA, s-ar fi aflat? DA, dacă s-ar fi dorit cu un scop anume — sau DA, dar peste zeci de ani, ca în cazul închisorilor CIA. În rest, răspunsul e un NU, de la NU a existat ever așa ceva! Marile puteri au unele obiceiuri comune în materie de servicii secrete.O colegă de presă, excelent analist, îmi sugera termenul „externalizare” a subiectului. Corect, de fapt rușii externalizează — aruncă spre România o acuzație interesantă. Sigur, dacă ar fi adevărat că noi am fi autorii și beneficiarii, ar fi un anume motiv de mândrie: „Uite că putem și noi”, ca în vremurile bune a lui Caraman. Dar nu e cazul… Deci, de ce și de ce acum? De ce acum au întrerupt acum „activitatea” moldovencei (pe care o supravegheau de mult) și de ce ne-au dat și nouă cu meritele în cap?,mai comentează portalul rusesc.

- Advertisement -

Țurcan are 43 de ani, este cetățean al Federației Ruse, ea renunțând la cetățenia moldoveană în 2016, fapt consemnat printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti.Conform surselor ruse, Carina Valerievna Țurcan este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. Precizăm că, în Rusia, de acuzația de spionaj „beneficiază” numai străinii, pe când în cazul cetățenilor ruși acuzația devine „trădare națională” sau „a statului”. Țurcan riscă până la 20 de ani în închisoare. „Țurcan este acuzată de colectarea și transmiterea de informații care constituie secrete de stat și alte informații protejate din punct de vedere legal, în interesul unui număr de comunități de informații din țări străine, inclusiv România”, transmite presa rusă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img